Foto: Christine Olsson, TT/Robert Henriksson, TT.

Sollefteåföretagaren får tillbaka pengar

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket släpper nu kontrollen över de miljoner som betalningssäkrades hos ”Sollefteåföretagaren” under utredningen av ekobrottshärvan kring Östersunds Fotbollsklubb. Det handlar om 2,1 miljoner av hans egna kapital och 1,3 miljoner som tillhör hans bolag.

En internutredning har tidigare visat att det kommunala bostadsbolaget Östersundshem förlorat 10,7 miljoner kronor via oriktiga fakturor. Av dem ska minst 4,6 miljoner förts in i Östersunds Fotbollsklubb.

Sollefteåföretagaren misstänks ha haft en av nyckelrollerna i härvan tillsammans med ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg – som under den aktuella tidsperioden också var vd just i Östersundshem – och en anställd på byggföretaget Peab.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Betalningssäkring

I slutet av april beslutade Kammarrätten i Sundsvall att frysa totalt 3,4 miljoner kronor av Sollefteåföretagarens tillgångar på begäran av Skatteverket. Av det beloppet var 2,1 miljoner hans eget kapital och 1,3 miljoner från mannens bolag.

Men nu släpper förvaltningsrätten betalningssäkringen. Det eftersom det gått sex månader utan att Skatteverket fastställt någon betalningsskyldighet.

Ännu inget åtal

Kammaråklagare Niklas Jeppsson vid Ekobrottsmyndigheten leder förundersökningen om den misstänkta brottsligheten men har ännu inte väckt åtal.

Enligt Jeppsson påverkas inte Ekobrottsmyndighetens utredning av beslutet, inte heller ska man med anledning av beslutet dra några slutsatser i skuldfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet