Foto: TT

Sommaren har uteblivit – kallare än vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit kallare än genomsnitt i Västernorrland i sommar jämfört med tidigare år, åtminstone än så länge. Medeltemperaturen brukar ligga på cirka 20 grader, men i år har den legat någon grad under det.

Enligt SMHI är det inte ovanligt med perioder då medeltemperaturen kan bli högre än 20 grader, men några sådana värmeböljor har Västernorrland inte haft i år.

– Det är inte varje sommar, men varannan eller möjligtvis var tredje sommar. Här i Västernorrland var det som varmast i Härnösand kring midsommar, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Lär mer: Veckans väder

Torrare i juli

I juni var det också något fuktigare än normalt, men i juli har det å andra sidan varit torrare. Men om prognosen håller i sig är dock avhängt på om det blir några fler ordentliga nederbördsområden.

– Vi har varit uppe några dagar och nosat vid 25-gradersstrecket men inte riktigt nått ända dit. I Härnösand var det 24,8 grader i medeltemperatur strax innan midsommar, säger Marcus Sjöstedt.

Och under de senaste dagarna har SMHI gått ut med varning för skogsbränder i länet.

Läs mer: Risk för skogsbränder i länet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.