Foto: SVT / arkiv

Sophämtningsföretag får vite för slarv med hanteringen

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för det kommunala renhållningsbolaget Reko i Sundsvall har beslutat om vite för företaget Ragn-Sells som hanterar avfall från hushållen. Det sedan det uppdagats att företaget blandat matavfall och hushållssopor i en felande sopbil ända sedan årsskiftet.

Det var P4 Västernorrland som tidigare i höst avslöjade att en av Ragn-Sells sopbilar i Sundsvall tömde matavfall och hushållssopor i en och samma behållare, och så hade gjorts ända sedan årsskiftet.

Ragns-Sells förklaring var att en av företagets sopbilar varit felande sedan i januari, och att avfallet därför inte kunnat tömmas separerat. Ändå hade bilen fortsatt användas i defekt skick under nio månaders tid.

”Måste följa avtalet”

Nu har Rekos styrelse gett i uppdrag till Anneli Wikner, vd för MittSverige Vatten & Avfall, att ta ut ett vitesbelopp av Ragn-Sells för det inträffade.

– Vi måste följa avtalet, Ragn-Sells har medvetet brutit mot det över tid, inte bara vid enstaka tillfällen, säger Arianne Sundman, styrelseordförande för Reko i Sundsvall i ett pressmeddelande.

Skriftliga underlag

MittSverige Vatten & Avfall kommer framöver att begära in skriftliga underlag med tätare intervaller än tidigare för de delar i avtalet som regleras av av de bestämmelser som gäller på området.

– Ragn-Sells har gett tillfredsställande besked om rutiner för att förhindra att något liknande ska hända igen och vi vill kunna fortsätta arbeta tillsammans, säger Arianne Sundman i samma pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.