Lena Asplund, moderat ordförande för regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd, menar att hon ökat trycket på sjukhusledningen att börja leverera. Enligt prognosen kommer specialistvården bara att klara en tredjedel av lagda sparkrav.

Sparpaket för sjukhusen på väg – ”Det här räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags att ”röra heliga kor”. Det menar Lena Asplund (M), ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden efter tisdagens extramöte som behandlade den allt djupare krisen för specialistvården.

Coronapandemin har ställt till det och sjukhusen har hittills bara sparat 22,5 miljoner av de 150 miljoner man skulle spara. Enligt förvaltningschefen Lena Carlsson kanske man klarar runt en tredjedel av besparingskravet för hela 2020.

”Räcker inte”

Enligt prognosen kommer underskottet för hela året att landa på runt 400 miljoner kronor vilket är betydligt högre än tidigare uppskattningar, och då räknas ändå inte merkostnaderna för pandemin in i detta.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har upprepade gånger begärt att förvaltningschefen Lena Carlsson ska komma in med konkreta förslag till besparingar.

Sparpaket i september

Men nya förslag till åtgärder lyser med sin frånvaro och nu är budet att de ska presenteras i september.

– Det man tittar på nu är ju våra höga kostnader för personal, det vi kallar ”Hållbar bemanning”. säger Asplund.

– Det är ju är ingen quick-fix, det tar tid, men det börjar ju ge resultat nu. 

Hur ser du på situationen för sjukhusen, är du nöjd med vad som levererats?

– Nej, vi är klart vi inte är nöjda, vi är inte nöjda med vad specialistvården åstadkom förra året heller, det är därför vi trycker på hårt nu, säger Lena Asplund, moderat ordförande för HSN, Hälso- och sjukvårdsnämnden. 

”Vill inte skapa rykten”

Ni styr ju i koalition med liberaler och socialdemokrater, och nyligen sa S-gruppledaren Roger Johansson i en intervju att man är på väg att misslyckas med specialistvården och att man riskerar ett stålbad för de tre sjukhusen, hur ska det tolkas?

– Jag tänker inte recensera honom, det får han stå för själv.

Men det är ju ett parti som ni styr tillsammans med?

– Ja, men det är ju han som svarat på det här, han sitter inte heller i Hälso- sjukvårdsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.