LiseLotte Olsson (V) regionråd i Västerbotten.

Mottagning för ME-patienter dröjer – politiker i Västerbotten kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en specialistmottagning för ME-patienter är pausade av ekonomiska skäl. – Det betyder inte att vi politiskt har gett upp, säger LiseLotte Olsson (V) regionråd i Västerbotten.

Det har funnits planer och beslut sedan några år att man ska öppna en specialistmottagning för ME-patienter i Västerbotten som ska ta emot patienter från hela Norrland. Men hälso- och sjukvårdsdirektören har pausat arbetet av ekonomiska skäl. Det ska sparas nästan 600 miljoner under nuvarande mandatperiod, berättar regionrådet LiseLotte Olsson (V).

– Rent politiskt så jobbar vi för att få till en mottagning så fort det bara går. Det här är en grupp som verkligen behöver hjälp. Min förhoppning är att vi i ett första skede kan jobba fram behandlingsriktlinjer för att stödja primärvården att ta hand om dessa patienter, säger LiseLotte Olsson (V).

Hon önskar att man inom en snar framtid kan erbjuda en specialistmottagning i Norrland. Det finns ju ingen norr om Stockholm för den här gruppen patienter.

– Det är skamligt alltså. Det tycker jag att vi som ett universitetssjukhus borde ha, säger LiseLotte Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.