Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Arbetsmiljön är inte längre det största problemet, det är att man inte hinner ta hand om sina patienter, säger stafettsjuksköterskan Lisa Lindstedt. Foto: Tiffany Lind/SVT

Lisa jobbade 32 timmar på en helg på Sundsvalls sjukhus – annars hade kollegan varit helt ensam

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen på Sundsvalls sjukhus inför sommaren är akut.

I helgen jobbade stafettsjuksköterskan Lisa Lindstedt 32 timmar – annars hade hennes kollega varit helt ensam med svårt sjuka patienter.

– Jag skulle kalla det katastrofläge och det känns som att det skulle kunna likna en krigszon framöver, säger hon till SVT, Västernorrland.

Det är extremt låg bemanning från den 1 juni på Sundsvalls sjukhus och antalet vårdplatser minskar rejält, enligt stafettsjuksköterskan Lisa Lindstedt, som jobbat med akut sjukvård inom medicinblocket på sjukhuset i nio år.

Det har länge varit brist på ordinarie personal, och en hög andel av sjuksköterskorna är inhyrda, men nu flyr även de.

Pressad vård 2024

Region Västernorrland har gjort det obekvämt för hyrpersonalen i ett försök att dra ner på stafetter, eftersom kostnaderna skenat de senaste åren. Enligt Lisa Lindstedt är ersättningen lägre än tidigare, de får bara bli bokade en månad i taget och kan när som helst få sitt uppdrag avslutat.

Kritisk mot Region Västernorrland

Hon är kritisk mot att regionen delvis skyller på Vårdförbundets blockad, att de inte får nyanställa personal, och att de säger att bemanningsföretagen försvårar situationen.

– Det är ju jag som enskild individ som väljer vilka avtal jag tackar ja till, säger hon.

Lisa betonar att det inte är avdelningschefernas fel.

– Avdelningscheferna står också maktlösa och gör allt för att hålla både sin personal och klinikerna flytande.

Hör Lisa Lindstedt berätta om läget på Sundsvalls sjukhus i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet