Statsvetaren på Mittuniversitetet om att få känner till vilka som styr i regionen: ”Det är såklart ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetare Sofie Blombäck på Mittuniversitetet kommenterar den undersökning om väljarnas intresse för regionvalet som SVT låtit Novus göra. Att väljare tycker att riksdagsvalet är det viktigaste valet är väntat, säger hon.

– Den nationella nivån brukar alltid ses som viktigast av väljarna. 

Men att mindre än hälften kunde svara vilka partier som styr i regionen är mer förvånande, menar hon. 

– Det är så klart ett problem, säger hon och förklarar varför i videon.

Vården – Val 2022

”Delat ansvar”

Samtidigt som vårdfrågor engagerar visar undersökningen att regionpolitiken rankas som mindre viktig än både riksdags- och kommunalval.

– Man brukar ju säga lite slentrianmässigt att svenska val brukar handla om vård, skola och omsorg. Det här är ju frågor som egentligen är delade mellan olika nivåer i vårt politiska system och när det gäller vården så är mycket reglerat av lagstiftning som ligger på riksdagsnivån.

– Det finns något av ett delat ansvar och många väljare kanske mer förknippar det med de politiker man ser i debatter på tv som också debatterar vårdfrågor.

Fokus på partier – inte personer

Att endast 17 procent kunde namnet på en regionpolitiker som är aktiv i sin region är inte så förvånande menar hon.

– Det kanske inte är så konstigt. Det svenska politiska systemet är inte särskilt personcentrerat. Det är mycket mer ett particentrerat system och det är partier vi röstar på.

En tredjedel röstdelar

Mer förvånad är hon över att nästan hälften i Novus-undersökningen svarade att de inte satt sig in i regionpolitiken och vad partierna stod för innan de röstade.

Vid förra valet röstdelade en tredjedel av väljarna, det vill säga röstade olika i de olika valen.

– Det är lite en konsekvens att vi har samma valdag. Den som kanske inte är jätteintresserad av politik kanske röstar på det parti de gillar i alla valen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet