Stefan Löfvén (S) besökte under måndagen brandområdet vid Brattsjö i Örnsköldsviks kommun. Foto: SVT/Jennie Johansson

Statsministern: ”Markägarna ska inte lämnas åt sitt öde”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte under måndagen det brandhärjade Brattsjö utanför Örnsköldsvik där omkring 1000 hektar skog förstörts av elden.

Det är Västernorrlands största brand och under måndagen bedömdes läget vara stabilt av räddningstjänsten och vissa delar av den brandskadade skogen har lämnats över till markägarna. Det finns dock en oro över att branden ska ta sig på nytt i det varma vädret. 

Men under måndagen åkte statsminister Stefan Löfven till platsen och träffade bland annat räddningschefen, Örnsköldsviks kommunalråd Glenn Nordlund och landshövding Berit Högman.

– Markägare ska veta att samhället finns där för dem, men vi behöver gå igenom hur skadorna ser ut även där. Markägarna ska inte lämnas åt sitt öde. Vi får göra som vi gjorde vid den stora branden i Västmanland 2014, säger Stefan Löfvén.

”Otroligt skickligt arbete”

På grund av bränderna i Sverige den senaste tiden ska skog för över 900 miljoner kronor ha brunnit upp, enligt Skogsstyrelsen. Fördelat per område finns de största skadorna i Gävleborgs län, men också Jämtland, Västernorrland och Dalarna är hårt drabbade.

– Det är ett otroligt skickligt arbete av räddningstjänsten där man i ett relativt tidigt skede fick kontroll på branden, säger Stefan Löfven.

”Vi måste höja vår beredskap”

Vid besöket i Brattsjö sade statsministern också att det är en stor tragik som drabbat markägarna i Sverige, och att Sverige måste höja sin beredskap.

– När det börjar mattas av ska vi göra analyser och se vad som vi behöver göra, men det är helt klart att vi måste höja vår beredskap, vi kommer få se mer av extremväder, säger Stefan Löfven.

SVT: Det har pratats om ersättning för markägarna, vad säger du om det?

– Markägarna ska veta att samhället finns där, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västernorrland 2018

Mer i ämnet