Stenkastningen dyrt för de drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger har Sture och Rut Andersson fått stenar inkastade genom fönsterrutor på deras hus. Något som påverkat dem både psykiskt och ekonomiskt.

Ett tiotal gånger har området i Skönsmon blivit utsatt för stenkastning, med ett stort antal krossade rutor som följd. I slutet av maj förra året kastades den första stenen i området och sedan dess har de boendet levt i en ständig oro.

Larmade polisen

Lite efter midnatt, natten mot fredag, var det dags igen. Den här gången missade stenen ett fönster med någon decimeter men skadade fasaden. Paret Åke och Elly Swenson som bor i huset larmade polisen som snabbt var på plats och kunde gripa den misstänkta gärningsmannen i en annan del av Skönsmon.

Stenkastning i Skönsmon

– Det känns jätte bra. Hoppas verkligen det är han som har kastat stenarna så det blir ett stopp nu, säger Elly Swensson.

Kostat 20 000 kronor

Sture och Ruth Andersson har blivit utsatt för stenkastning, med krossade rutor som följd, fem gånger. Med försäkringskostnader och utgifter för säkerhetsinstallationer har det blivit en kostsam historia för dem.

– Vi är väl uppe i ungefär 20 000 kronor. Det är mycket pengarna när man är pensionär, säger Sture Andresson.

Tvungen till att jobba extra

Sture har till och med blivit tvungen till att jobba extra för att ha råd med allt.

– Det känns inte rolig alls. Jag vill ju hellre vara ledig när jag är pensionär, säger han.

Att det bara ska röra sig om en gärningsman utesluter Sture. Han tror att det rör sig om två till tre stycken. Förundersökningsledare Helen Häggmark säger till Mittnytt att de änn så länge inte är säkra på om det är en och samma person som kastat sten i de tidigare fallen. Mannen förhördes imorse och är nu släppt. Han är fortfarande misstänkt för stenkastningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning i Skönsmon

Mer i ämnet