Stenålderskvinna från Lagmansören återuppstår efter 4 000 år

Uppdaterad
Publicerad

Vi vet inte mycket mer om henne att hon bodde vid Indalsälven i Lagmansören – men hon åt inte fisk. Nu ställs den omsorgsfullt återskapade stenålderskvinnan ut i Härnösand, 100 år efter att hennes grav hittades.

Det är ganska precis ett hundra år sedan stenåldersgraven i Lagmansören upptäcktes. Då gjordes en slarvig arkeologisk undersökning och sedan dess har inte så mycket hänt med fyndet.

Forntidsresan

Nu har arkeologen och modellmakaren Oscar Nilsson rekonstruerat kvinnan i graven på rent kriminalteknisk sätt.

Utställningen invigs den 10 februari och blir ett fint komplement till den pågående utställningen ”Forntidsresan – niotusen år av människors spår”.

Ingen fisk

– Vi vet inte så mycket mer än att hon var i 25-årsåldern och, av de prover vi kunnat ta, har ätit mest landbaserad mat, berättar arkeologen Ola George.

Detta trots närheten till Indalsälven.

I videon berättar Ola George mer om arbetet med att kartlägga Lagmansören-kvinnan – och borde hon inte få ett bättre namn?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.