Polisens spaningsbilder. De misstänkta möts på Nybrogatan i Sundsvall Visa alla (8)
Visa alla (8)

De misstänkta möts efter mordet

Publicerad

Ingen av de misstänkta har erkänt kidnappningsmordet men åklagaren anser att bevisläget är gott.

Polisutredningen är den största i Gävlepolisens historia. Förundersökningsmaterialet väger 1,5 ton och dokumentationen är på över tolvtusen sidor.

Johan Bast vid Gävlepolisen kallades in som spaningsledare när kidnappningen var ett faktum. Några dagar senare hittades kroppen av 23-åringen och därmed hade polisen ett spaningsmord att utreda.

Offret från Afghanistan

Offret kom ursprungligen från Afghanistan som ensamkommande flyktingbarn, medan den misstänkta kvinnan och gärningsmännen kommer från södra respektive norra Irak. Totalt har nio personer åtalats för inblandning i människorov och medhjälp. Ytterligare en person från Sundsvall är fortfarande på fri fot och har häktats i sin frånvaro.

Ingen av de inblandade har erkänt.

Fortfarande är det oklart vad som hände med 23-åringen under tiden mellan kidnappningen och att han sedan hittades död söder om Sundsvall. Han hade misshandlats och strypts, det står klart, men den rättsmedicinska undersökningen har inte kunnat klarlägga om det skedde omedelbart efter att han drogs in i bilen på Slottstorget i Gävle eller senare. Han hittas död 14 dagar senare men obduktionen har bara kunnat klarlägga den exakta tidpunkten för hans död på några dagar när. Det är inte heller klarlagt om han dödades i bilen eller i Maj där han senare hittades. Åklagare tror dock att hederskultur ligger bakom kidnappningen och mordet.

Teknisk bevisning

Däremot har blodspår säkrats, också i anslutning till den bil som i samband med kidnappningen hittas utbränd på Sollefteåvägen norr om Timrå. Bilen var en Audi vilket överensstämde med vittnesuppgifter från Gävle som beskrev själva människorovet. Vittnet berättade om flera maskerade personer, ett skrik och två bilar av märket Audi.

Flertalet av de inblandade har suttit häktade sedan april förra året. Häktningarna har förlängts gång på gång men det stora genombrottet i form av erkännanden har uteblivit. Trots det bedömer åklagaren Elisabeth Hermanrud bevisläget som gott.

Sundsvall – Sollefteå

Gävlepolisen har lett utredningen men en stor del av utredningen har fokuserats kring Sundsvallsområdet där såväl mordoffret som de misstänkta varit bosatta. En av de misstänkta kommer också från Sollefteå.

– Avstånden har komplicerat utredningen, men samarbetet har fungerat väl. Ett hundratal olika poliser har varit inblandade i arbetet och det har varit en stor uppgift, säger Bast.

Digitala spår

Det har hållits över 500 förhör. Under utredningens gång har 18 personer har varit misstänkta. Samtidigt som flera avförts från utredningen har det enligt polisen rört sig en grupp misstänkta som ansträngt sig för att sopa igen spåren efter sig. Enligt Johan Bast har det fått läggas stor kraft på att analysera de digitala spår de lämnat efter sig.

– Den viktigaste delen i utredningen är den digitala lagringen av telefonuppgifter. Utan den har det varit svårt att komma så här långt. Vi har haft stor hjälp av telefonbolagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet