Foto: Örjan Leek

Striden om flyktingbåten Ocean Gala fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2016 kom kryssningsfartyget Ocean Gala till hamnen i Utansjö. Migrationsverket hade hyrt fartyget som förläggning, men några flyktingar kom aldrig ombord. Istället utvecklades det till en utdragen rättslig strid. Efter tre år har man nu börjat planera för rättegång.

Företaget Floating Accomodations skrev ett avtal värt 290 miljoner kronor per år med Migrationsverket. Fartyget Ocean Gala skulle bli en flytande flyktingförläggning med plats för 1 790 personer. Men planerna stötte direkt på motstånd när de blev kända. Både Timrå och Härnösands kommuner vägrade låta fartyget lägga till i deras hamnar.

Starkt motstånd

Till slut hamnade fartyget i Utansjö. Men motståndarna till den flytande förläggningen gav inte upp, det anmärktes på hamnens certifiering, bygglov och avloppshantering. Företaget menade att Härnösands kommun bedrev korståg mot deras verksamhet och JO-anmälde dem.

Asylbåt i Härnösand

Stämde Migrationsverket

Några flyktingar kom aldrig ombord. Efter fem månader i Utansjö lättade så fartyget ankar och lämnade Utansjö. Floating Accomodation stämde Migrationsverket på 250 miljoner kronor. Ett krav som i augusti 2017 sänktes till 175 miljoner.

Rättegång planeras

Någon förlikning mellan parterna har inte gått att uppnå. Efter krav från Migrationsverket att få se företagets bokföring och fakturaunderlag har Norrköpings tingsrätt beslutat att Floating Accomodations ska visa dokumentationen. Men företaget har överklagat.

Hela striden ska nu avgöras av Norrköpings tingsrätt. Nu pågår förberedelser för rättegången som planerats starta den första oktober. Den tvist som pågått i tre år ska nu avgöras under tolv rättegångsdagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet