Foto: Håkan Sjöström

Student på Mittuniversitetet stängs av efter fusk

Publicerad

Diciplinnämnden på Mittuniversitetet har beslutat att stänga av en student efter att man upptäckt att studenten plagierat texter i en inlämningsuppgift.

Studenten stängs av från undervisningen under en period av sex veckor och får under perioden inte heller skriva tentamen eller lämna in skriftliga rapporter.

Kopierade texter

Enligt diciplinnämnden på Mittuniveritetet har studenten uppgett att han kopierat vissa delar från de källor som identifierats som originalkällor och även skrivit av text ur originalkälloma.

Diciplinnämnden konstaterar att studenten inte lämnat några referenser till de aktuella texterna och för den examinerande läraren framstår det därför som att studenten är författare. Studenten har därmed försökt vilseleda vid examinationen och gjort sig skyldig till disciplinförseelse.

Medförfattare frias

En medförfattare frias från misstanke om fusk eftersom den personen inte skrivit den aktuella texten och på grund av sjukdom inte hunnit läsa igenom texten innan den lämnades in.

Diciplinnämnden skriver samtidigt att mycket talar för att medförfattaren kände till hur hans medskribent kopierade och arbetade med texterna men att kravet på bevis är högt ställt och nämnden menar att medförfattaren inte kan hållas ansvarig för de konstaterade plagiaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.