Sundsvall bäst säkrat för framtiden

Publicerad

Sundsvalls kommun har bäst förutsättningar att möta framtidens förändringar inom svensk ekonomi – det visar en ny undersökning.

Med många utrikesfödda i arbete och en ung befolkning utgör Sundsvall den kommun i Västernorrland som har bäst förutsättningar att möta framtiden.

Undersökningen, som gjorts av teknik- och konsultbolaget WSP, visar att Sveriges kommuner står inför strukturella och geografiska problem. För många glesbygdskommuner fortsätter befolkningsutveckling och utbildningsnivåer vara en utmaning.

– Vår analys visar att Sundvall är den kommun i Västernorrland som har bäst förutsättningar att möta de förändringar som kännetecknar svensk ekonomi just nu och även under överskådlig tid framöver, säger analytikern Mattias Frithiof på WSP.

Stora utmaningar

Men utmaningarna är utan tvekan både många och olika och handlar på lång sikt om allt från klyftan mellan stad och landsbygd till låga meritvärden i grundskolan till hur vi klarar välfärden med en allt mer åldrande befolkning.

Längst ner bland kommunerna i Västernorrland hamnar Ånge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.