Klubbdirektör Anders Jansson och ordförande Anders Öhrn. Foto: SVT / arkiv

Sundsvall Dragons – framgångssaga med slut i moll

Uppdaterad
Publicerad

Efter en blygsam debut i basketens finrum steg Sundsvall Dragons mot stjärnorna – och fick ett stort erkännande i och med de dubbla SM-gulden.

Epilogen: konkurs, åtal och stränga domar för ekonomisk brottslighet mot huvudfigurerna.

I basketsverige åtnjöt Sundsvall Dragons och inte minst klubbdirektör Anders Jansson stor respekt. Klubben tog två SM-guld på tre år, hade en stor och trogen publik – och via Janssons kontaktnät kontrakterades de amerikanska superstjärnorna ”Magic” Johnson och Scottie Pippen för gästspel.

Vad som blev känt först långt senare var att klubben från 2013 och framåt brottades med allvarliga ekonomiska problem och under rättegången har klubbdirektören, styrelseordföranden och kassören fått stå till svars för räkenskapsbristerna.

Sundsvall Dragons

Vd i praktiken

Ingen av de inblandade uppges ha gjort någon personlig vinning av bristerna men styrelseordföranden har stått till svars för att han, rent formellt var ytterst ansvarig och Anders Jansson för att det var han som i praktiken styrde och ställde i klubben. Han var i praktiken klubbens vd, menar åklagaren Andreas Bogseth.

Vad som gick överstyr i Sundsvall Dragons är fortfarande inte helt klarlagt men under rättegången skymtade en händelse under sommaren 2013 som kan ha varit avgörande.

Hoppade av

Då bestämmer sig den kvinna som skött klubbens bokföring att hoppa av uppdraget och det kommer att dröja lång tid innan klubbledningen ser till att lösa problemet. Först ett och ett halvt år senare kommer bokföringen igång.

Det här sker samtidigt som klubben brottas med allt större ekonomiska problem. Hela pärmar med verifikationer saknas.

Bokföringsbristerna motsvarar enligt åtalet 87 procent av klubbens affärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvall Dragons

Mer i ämnet