Flera verksamheter för socialt utsatta hotas i kommunens sparförslag.

Sundsvall sparar på utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Flera verksamheter för socialt utsatta riskerar att läggas ner när socialnämnden i Sundsvall ska spara pengar. Bland annat vill man lägga ner dagverksamheten för dementa. Ett hårt slag mot en redan svag grupp, säger kritikerna.

Socialnämnden går mot ett underskott på 105 miljoner kronor i år. För att få en budget i balans föreslås en rad verksamheter att läggas ner, och andra minska. Bland annat riskerar dagverksamheten för dementa att läggas ner. Den finns i dag på fyra platser i kommunen och kostar 7,8 miljoner kronor per år. Men verksamheten är livsviktigt för de som går där, säger Ingrid Thalén som jobbat i tolv år på dagverksamheten för yngre dementa i Skönsberg.

– Det här är livsviktigt för de som kommer till oss. Det ger dem social samvaro och en struktur i vardagen. Dessutom innebär det nödvändig avlastning för de anhöriga, säger hon.

Slink In

Även träffpunkten för socialt utsatta, Slinkin riskerar nedläggning. Det skulle spara 700 000 kronor per år. Ett hårt slag mot en redan utsatt grupp menar Bengt Persson som arbetar på Slink in.

– Om man gör det så kommer det bli en svårare situation för många. Det kommer att bli jobbigare för den här gruppen att få det stöd man behöver. Man kommer att lämnas vind för våg utan någon som helst kontakt med myndigheter. Vi hjälper ju många att göra en förändring. Det har hänt många många gånger, säger han.

Och i tjänstemännens underlag till dagens möte i socialnämnden framgår att även de ser konsekvenser av en nedläggning av Slink in.

– Signalfunktionen till socialtjänsten försvinner

– Färre personer blir motiverade till förändring

– En ökad synlighet i samhället uppstår för personer i utanförskap

När det gäller konsekvenserna om dagverksamheten för dementa försvinner, framhåller tjänstemännen att behovet av hemtjänst ökar och att fler kommer att behöva flytta till demensboende.

– Det är kortsiktigt och kommer att öka kostnaderna för hemtjänsten i stället , säger Monica Hillvall som är områdeschef med ansvar för dagverksamheten.

Och samtliga vi pratat med i verksamheterna hävdar att kommunen inte sparar pengar på lång sikt med de föreslagna förändringar.

– Tvärtom, det blir raka motsatsen. Det kommer att försvåra och bli dyrare för samhället. I dag försöker vi förhindra allt från grövre snatterier till annat.

De åtgärder som görs nu tycker jag känns riktigt ogenomtänkt, tänk om, säger Bengt Persson på Slink In.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slink In

Mer i ämnet