Med de nya riktlinjerna förbjuder vi bensin och diesel i kommunens alla fordon, säger Hans Forsberg (C), ordförande i Infrastrukturutskottet INSU. Foto: Barbro Sellin/SVT

Sundsvalls kommun vill ha helt fossilfria transporter

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun har i dag 600 fordon. Nu vill den politiska majoriteten med (S), (V) och (C) förbjuda bensin och diesel i alla kommunala transporter.

Sedan hösten 2016 har Sundsvalls kommun en helt fossilfri kollektivtrafik. Under 2018 hoppas Hans Forsberg (C), ordförande i Infrastrukturutskottet INSU, att kommunen ska köra enbart med fossilfria drivmedel.

– Det öppnar för de alternativa bränsleslagen som biodiesel, biogas, el och väte, när det blir aktuellt.

Leverera med förnyelsebara bränslen i sina fordon

Under en femårsperiod fasar kommunen ut dieselbilarna och in kommer då det förnyelsebara bränslet. Det innebär att alla nya avtal som tecknas med kommunen kommer att behöva ta hänsyn till de nya reglerna.

– Det gäller ju alla som vill göra affärer med kommunen och leverera någon form av transportlösning. Köper vi in livsmedel och man vill leverera livsmedel till kommunen då måste man också visa att man kan leverera med förnyelsebara bränslen i sina fordon, berättar Hans Forsberg (C).

Kommunen visar vägen

Förhoppningen är att kommunens fossilfria linje ska ge ringar på vattnet.

– Vem vågar satsa på det förnyelsebara i Stöde om det inte redan finns någon som vill köpa biogasen? Här kan kommunen gå före och då möjliggöra för också privatpersoner att börja tanka på en eventuell biogasmack i Stöde, säger Hans Forsberg (C).

Frågan diskuteras vidare under tisdagens möte i Infrastruktur- och serviceutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.