Hör Trafikverkets Magnus Lundberg berätta om trafikökningen Foto: Amanda Rubensson

Sundsvallsbron blir gratis tidigare än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvallsbron firar fem år den 18 december och beräknas slå rekord i intäkter i år. Det kan leda till att bron blir gratis att åka över tidigare än beräknat.

Sundsvallsbron finansieras delvis av bilisterna själva som får betala en avgift när de kör över bron. När bron invigdes räknade man med att det skulle ta 35 år innan bron var färdigbetald. Men det verkar gå snabbare.

– Det är mer trafik än vi väntat oss. Får vi in mer pengar är ju tanken att man tar bort avgiften, säger Magnus Lundberg, projektledare på Trafikverket.

Hur mycket tidigare Sundsvallsbron blir gratis att åka över är däremot ingenting som Magnus Lundberg vågar svara på i nuläget.

Beräknas slå rekord i år

Förra året inkom det sammanlagt ungefär 43 miljoner kronor i brointäkter vilket slog rekord. Enligt transportstyrelsens statistik kring brointäkter beräknas Sundsvallsbron slå ett nytt rekord.

Under perioden januari till oktober i år har man fått in cirka 41 miljoner kronor i broavgifter. Att jämföra med cirka 32 miljoner kronor under samma period i fjol.

Broavgifter

2010 beslutade riksdagen att Sundsvallsbron delvis ska finansieras med lån som ska återbetalas med broavgifter.

På så sätt är de som använder bron med och bekostar bygget.

Ungefär en tredjedel av kostnaden för bron finansieras med statliga anslag, medan två tredjedelar finansieras med lån.

(Källa: Trafikverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.