Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, om varför Sundsvall hamnat i centrum av våldsspiralen i drogvärlden. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sundsvallspolisen om drogkonflikterna: ”Ingen nyhet för oss”

Publicerad

Bakom den senaste tidens våldsvåg i Stockholm ligger, enligt uppgifter till SVT, en strid om narkotikamarknaden i Sundsvall. Utvecklingen i staden – med ett allt större inflöde av droger – är ingen nyhet för polisen, uppger Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad.

– Det blir lite som en transitort för narkotika, säger han i SVT:s Aktuellt.

Efter polisens tillslag i Sundsvall förra veckan har totalt sju personer häktats. Polisen har bekräftat att insatsen är direkt kopplad till våldsvågen i Stockholm.

Enligt SVT:s uppgifter kan flera av den senaste tidens våldsdåd i och kring huvudstaden kopplas till en konflikt mellan två rivaliserande kriminella grupperingar – om narkotikamarknaden i Sundsvall.

Att det är just Sundsvall man strider om har enligt Josef Wiklund att göra med att staden ligger strategiskt bra till, eftersom det på ett enkelt sätt går att ta sig från Stockholm längre norrut och mot Jämtland.

Ändrad attityd till partydroger

En annan orsak till utvecklingen är attitydförändringen i staden – där en betydligt större andel människor har börjat använda narkotika.

Polisen har genom bland annat undersökningar av avloppsvattnet upptäckt tydliga ökningar på så kallade partydroger som till exempel kokain.

– Det gör förstås att den här marknaden är mycket eftertraktad och går att tjäna mycket pengar på, säger Josef Wiklund.

Hör mer från lokalpolisområdeschefen Josef Wiklund i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet