Det var i januari tidigare i år som polisen uppmanade krögare i Sundsvall att porta nio personer från krogar i kommunen. Foto: SVT

Svaret till JO efter att polisen uppmanade krögare att porta nio personer i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Polisen uppmanade krögare att porta nio personer från olika krogar i Sundsvall via en uppmärksammad lista. Listan anmäldes till Justitieombudsmannen, JO, som krävde svar från Polismyndigheten – nu har svaret kommit.

Polisens syfte med listan var att se till att individerna inte skulle kunna röra sig i krogmiljöer eftersom de, enligt polisen, kunde kopplas till kriminella gäng.

Efter att anmälan lämnades in krävde JO att Polismyndigheten skulle redogöra för hur de arbetat.

Bjöd in krögare till möte

I Polismyndighetens svar till JO beskrivs bland annat hur det gått till när lokala krögare bjudits in till ett möte med polisen. Där ska krögarna fått ta del av listan med namn, bild och födelsedatum på de nio personerna.

”De fick vid mötet även veta att personerna på listan bedömdes vara aktörer i kriminella gäng och att de misstänktes vara involverade i brottslighet”, står det i Polismyndighetens svar.

Polismyndigheten har kommit fram till att kroglistan bland annat saknat stöd i Offenlighets- och sekretesslagen och att personerna på listan inte har haft möjlighet att ”granska uppgifternas saklighet”.

Saknade rättsligt stöd

”Det fanns således inte rättsligt stöd för att lämna ut uppgifterna till företrädare för krogarna”, står det i Polismyndighetens svar.

Polisen menar ändå att man jobbat i ”brottsförebyggande syfte och för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet”.

Svaret till JO avslutas med: ”Polismyndigheten beklagar det inträffade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.