Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sollefteå kommun lockar vikarier inom omsorgen och hemtjänsten med extra tusenlappar. I videon kan du bland annat se och höra socialchefen Ann-Katrin Lundin berätta om hur mycket vikarierna kan få i bonus beroende på hur länge de jobbar. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Svårt med rekryteringen – då lockar Sollefteå kommun med extra tusenlappar

Uppdaterad
Publicerad

Länets kommuner gör allt för att ragga sommarvikarier till äldreomsorgen, särskilda boenden och hemtjänst.

Med sockrade erbjudanden och bonusar ska vikarier lockas till att jobba hela semesterperioden.

– Det viktigaste är att den ordinarie personalen får sin välbehövliga ledighet, säger socialchefen Ann-Katrin Lundin på Sollefteå kommun.

Bara i Sollefteå behövs runt 300 vikarier inom omsorgen och hemtjänsten.

– Vikarier kan få en bonus på 10 000 kronor om man tar på sig alla åtta veckor, säger Ann-Katrin Lundin.

Den som väljer att arbeta utanför tätorten får även ett tillägg på 5 000 kronor, skriver kommunen i sina annonser efter vikarier.

 I nuläget saknas omkring 25 till 30 vikarier i kommunen inom vård- och omsorg och funktionshinderomsorgen.

Tufft läge på vissa enheter

– På en del enheter är det klart med vikarier, men på andra enheter ser det riktigt tufft ut, där fattas det fortfarande. Och det är då främst de enheter som ligger i ytterområdet i kommunen, säger Ann-Katrin Lundin

Hon vädjar även till pensionärer som har erfarenhet inom vård- och omsorg att höra av sig.

Sollefteå är är inte den enda kommunen i länet som har svårt att hitta tillräckligt med sommarvikarier inom omsorgen.

Så här ser det ut i resten av länet

Örnsköldsvik

Har infört tre semesterperioder den kommande sommaren för personalen inom hemtjänsten och på vård- och omsorgsboenden. Vilket både personal och fack är kritiska mot. Sommarvikarier kan få 15 000 kronor extra beroende på arbetsplatsens geografiska område.

Härnösand

Har inga bonusar.

– Läget ser bra ut med sommarrekryteringen, säger Maritha Nordin, verksamhetschef hemtjänst.

Ånge

– Hoppas det går att lösa bemanningen över sommaren utan att nån ska behöva sälja sin semester, säger socialchefen Katarina Person.

Sundsvall

– Har löst drygt hälften av sommarvikariaten. Det är lite svårigheter att få personal till hemtjänsten där körkort behövs, säger Lars-Ove Johansson, t f förvaltningsdirektör Vård och omsorgsförvaltningen på Sundsvalls kommun.

Om den fasta personalen flyttar sin semester utanför semesterperioden får de 10 000 kronor per vecka i kompensation.

Timrå

Ingen bonus för den som tar vikariat hela semesterperioden. Men det förs en dialog med facket om det skulle bli nödvändigt.

Kramfors

– Läget är besvärligt, vi har tyvärr varit tvungna att be personal flytta sin semester. Flyttas hela semestern kompenseras man med 25 000 kronor och flyttar man delar av den så kompenseras man med 5 000 kronor per vecka, säger Mikael Gidlöf, förvaltningschef välfärdsförvaltningen.

Han säger att de gör allt för att personalen ska få sin välbehövliga ledighet. Ger belöning på 5 000 kronor till den som kan hjälpa att hitta en sommarvikarie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.