Johnny Skalin (SD) Foto: Sören Andersson/TT

SD-riksdagsmans far och fru fick toppjobb

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Sundsvall skakas av interna motsättningar. Vid årsmötet i helgen beviljades styrelsen ansvarsfrihet trots brister i bokföringen, och kritik mot att kommunalt finansierade jobb går till nära släktingar.

Medlemmar som SVT Västernorrland varit i kontakt med beskriver ett toppstyrt parti och att minst tre förtroendevalda hoppat av.

Sundsvalls Tidning som granskat partiet i en serie artiklar har varit i kontakt med ett tiotal personer som är kritiska till toppstyrningen. Bilden bekräftas av de medlemmar SVT Västernorrland har pratat med. 

– Det finns ett tema, det handlar om makt, pengar och positioner som samlas på några få i ledningen, säger en tidigare medlem.

En annan beskriver en enmansshow som till stor del styrs av Sverigedemokraternas starke man i Västernorrland, riksdagsledamoten Johnny Skalin, som också sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse.

Toppuppdrag till pappa och fru

Den interna kritiken i partiet gör gällande att det i ledningen finns en tendens att samla på sig de mest betydelsefulla uppdragen inom en trång krets i den lokala partitoppen. Förra våren utsågs Johnny Skalins far som politisk sekreterare, ett uppdrag som är heltidsarvoderat av kommunen till 36 000 kronor per månad. Efter valet övertogs posten av Skalins hustru på 77 procent.

Johnny Skalin sitter också i kommunfullmäktige i Sundsvall och i samband med dagens fullmäktigesammanträde får vi tag på honom:

– Ni i media vill aldrig prata om vår politik och jag ser ingen anledning att kommentera de här uppgifterna. Frågor som rör vår avdelning får ni ta upp med ordföranden.

”Inte lätt att få tag på folk”

Lokalavdelningens ordförande Mats Hellhoff ställer sig frågande till kritiken och säger sig inte känna igen beskrivningen.

SVT: Men är inte olämpligt att plocka in anhöriga?

– Ja, det kanske det är. Samtidigt är det inte lätt att få tag på folk till de här posterna.

Brister har polisanmälts

Så sent som i lördags genomförde Sundsvallsavdelningen ett årsmöte där bland annat brister i bokföringen skulle diskuteras. Partiets revisor konstaterar att det saknas underlag för betydande belopp, men trots att revisorn ville rikta kritik mot den tidigare kassören för att han misskött uppdraget beviljades styrelsen ansvarsfrihet.

De ekonomiska bristerna har polisanmälts av en medlem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.