Avhopparen som hittade ett nytt parti. Sverigedemokraten Sven-Erik Ragnarsson är numera medlem i Sjukvårdspartiet. Frågan om Sollefteå sjukhus avgjorde: SD har svikit i den frågan, menar han.

Avhoppare byter parti – Sverigedemokrater blir sjukvårdspartister

Uppdaterad
Publicerad

Först lämnade de under uppmärksammade former sitt parti, Sverigedemokraterna. Nu har de två avhopparna i regionfullmäktige blivit medlemmar i ett annat, Sjukvårdspartiet. I praktiken får nu Sjvp två extra mandat och blir större än SD.

Uppgiften om de nya medlemmarna bekräftas av Mattias Rösberg, ordförande för sjukvårdspartiet.

– Ja, de ingår nu i vår regiongrupp, säger han till SVT.

Vi har ju tidigare berättat om turbulensen inom Sverigedemokraterna i länet med personstrider och avhopp. I Regionfullmäktige har två av ledamöterna, Sven-Erik Ragnarsson från Sollefteå och Gudrun Ledin, Köpmanholmen, lämnat SD och blivit det man kallar ”politiska vildar”.

Sollefteåfrågan avgjorde

Missnöje med Sverigedemokraternas linje i frågan om Sollefteå sjukhus ligger bakom. Enligt Sven-Erik Ragnarsson ställde sig Sverigedemokraterna bakom en återställning av Sollefteå sjukhus innan valet men har, enligt hans uppfattning, inte alls följt den linjen.

Enligt Ragnarsson har SD:s gruppledare i regionfullmäktige, Mats Hellhoff, ”kört sitt eget race” i just Sollefteåfrågan.

Två ”spökmandat”

Eftersom det inte går att företräda två olika partier under samma mandatperiod så kommer de bägge avhopparna även i fortsättningen att sakna partibeteckning. Men i praktiken kommer nu Sjukvårdspartiet nu få två extra ”spökmandat”.

De två avhoppade Sverigedemokraterna kommer att ingå i regiongruppen och Sven-Erik Ragnarsson säger att han kommer att rösta som sjukvårdspartist i fortsättningen. Ragnarsson blev medlem så sent som i söndags.

Däremot kommer överhoppen inte innebära några kast när det gäller majortietsförhållandet i fullmäktige.

Sverigedemokraterna fick in åtta ledmöter i senaste valet, nu är det sex kvar.  Sjukvårdspartiet fick sju mandat och har då i praktiken nio ledamöter resten av mandattiden.

Sollefteå sjukhus avgjorde

Varför föll valet på just Sjvp?

– Det var ett enkelt beslut, säger han, de jobbar ju för Sollefteå sjukhus.

-  Har du fått några reaktioner från dina tidigare partikamrater?

– Ja, det har sagts lite olika saker, som att de tycker att det var ett korkat beslut att byta, säger Sven-Erik Ragnarsson.

Var ska de sitta?

Eftersom de bägge avhopparna formellt kommer att sakna partibeteckning resten av mandatperioden behåller Sverigedemokraterna partistödet för ledamöterna och om någon av dem är frånvarande, ja då tas ersättaren från SD.

Sen kommer förståss frågan var de nya medlemmarna i Sjukvårdspartiet ska sitta i fullmäktigesalen under resten av mandatperioden.

Hittills har de ju suttit tillsammans med SD, men där lär ju inte stämningen vara så munter efter alla de här turerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD Västernorrland

Mer i ämnet