• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Johnny Skalin (SD) Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Anklagelser om antisemitiska uttalanden – SD välkomnar avhoppen

Publicerad

Sverigedemokraterna välkomnar beskedet att tre förtroendevalda i Sollefteå och Ånge lämnar partiet. De tre avhopparna har stöttat uteslutna medlemmar som gjort antisemitiska uttalanden och har ingen plats i SD, säger distriktsordföranden Jonny Skalin.

Ordväxlingen inom Sverigedemokraterna i Västernorrland fortsätter efter en turbulent vecka i partiet. Anklagelser från gräsrötter runt om i länet möts nu av motanklagelser från partiordföranden Jonny Skalin. Han välkomnar beskedet från Sollefteå och Ånge att flera medlemmar och lokalpolitiker hoppar av.

”De hör inte hemma hos oss”

På fredagen stod det klart att också Gudrun Ledin i Örnsköldsvik lämnar Sverigedemokraterna men det är inte henne Skalin är mest kritisk mot utan mot avhopparna i Sollefteå och Ånge som han menar har gett uttryck för antisemitiska åsikter.

– De tre som framträtt i media står inte bakom partiets värderingar. De hör inte hemma i Sverigedemokraterna, säger Skalin till SVT.

Till motattack

När SVT var i kontakt med Jonny Skalin i början av veckan var han mer ödmjuk i förhållande till avhoppen. Då förklarade han att han som distriktsordförande för Sverigedemokraterna skulle lyssna in stämningarna i partiet innan han agerade vidare. Nu, sedan allt fler partikamrater gått ut i media med sin kritik, väljer han att gå till motattack.

– Det här rör sig om personer som öppet ställt sig bakom uteslutna medlemmar som gjort antisemitiska uttalanden. De har stöttat personer som uttalat sig nedsättande om människor av judisk härkomst och då hör man inte hemma i partiet, säger Skalin.

Konspirationsteorier

Bakgrunden är att partiet uteslutit medlemmar i Örnsköldsvik som brutit mot Sverigedemokraternas värdegrund. Det rörde sig enligt Skalin om konspirationsteorier och uttalanden om människor av judisk härkomst.

– De som gör sådana uttalanden hör inte hemma hos oss och det rör även sådana som uttalar sitt stöd för dessa, säger Skalin.

Olika verklighetsbild

Själv var Jonny Skalin den person i distriktsstyrelsen som utlöste den senaste veckans avhopp i samband med en träff med medlemmar i Sollefteå förra torsdagen. Själv menar han att han besökte Sollefteå för att medverka till att bilda en lokal kommunförening på orten medan de som valt att lämna partiet uppfattade att syftet med mötet snarare var att bromsa bildandet av en förening.

Det råder också olika uppfattningar om hur många sverigedemokrater som begärt sitt utträde ur partiet. I Sollefteå uppges åtta ha begärt sitt utträde under den senaste veckan medan partidistriktet och Skalin hävdar att siffran är lägre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD Västernorrland

Mer i ämnet