Gudrun Ledin i Örnsköldsvik är den fjärde politikern som lämnar Sverigedemokraterna i länet den här veckan. Foto: TT/privat

Det glesnar i leden – nytt avhopp i Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre avhopp från Sverigedemokraterna kommer nu det fjärde. Även Gudrun Ledin i Örnsköldsvik har nu beslutat lämna partiet för att bli politisk vilde i kommunpolitiken och regionpolitiken.

Gudrun Ledin är den fjärde politikern som lämnar Sverigedemokraterna i länet den här veckan. Tidigare har även Stig Malmberg i Ånge samt Roger Westerlund och Sven-Erik Ragnarsson i Sollefteå också meddelat sin avgång.

Kvar som politisk vilde

Gemensamt för de fyra avhopparna är att de blir kvar i politiken som politiska vildar. Samtliga är invalda i kommunfullmäktige i sina respektive kommuner medan Gudrun Ledin och Sven-Erik Ragnarsson också är invalda i regionfullmäktige. Därmed har Sverigedemokraterna förlorat två av sina totalt åtta ledamöter i regionfullmäktige under den gångna veckan.

SD Västernorrland

Gudrun Ledin säger till SVT att hon länge övervägt att lämna partiet.

– Jag försökte nyligen medla i en intern konflikt i partiet utan att få något som helst stöd från partidistriktets sida. Droppen som fick bägaren att rinna över var att jag dessutom fick en massa kritik för att jag engagerat mig, berättar hon.

Kristen övertygelse

Gudrun Ledin som är aktiv kristen upplever också att Sverigedemokraterna är svår att förena med hennes kristna övertygelse.

– Jag har vid flera tillfällen fått försvara min kristna tro inför distriktsledningen i Västernorrland sedan en kvinna gjort anmälningar mot mig. Vid två tillfällen har jag anklagats för att ha pratat politik med en kristen agenda och det har lett till direkta förhör som berört mig djupt och fått mig att må dåligt under en lång tid, säger hon till SVT.

Hon är kritisk till att distriktsstyrelsen gjorde anmälningarna till ett personärende, det resulterade i att hon fick försvara sig i distriktstyrelsen och delta i flera konflikthanteringsmöten.

Gudrun Ledin överväger nu att engagera sig i Landsbygdspartiet.

Partiordföranden oförstående

Partidistriktets ordförande, Jonny Skalin ställer sig oförstående till att partiet skulle ha ifrågasatt Gudrun Ledins kristna engagemang. Alla trosuppfattningar är välkomna inom Sverigedemokraterna, menar han.

– För partiet är det tråkigt att hon väljer att lämna oss. Det är särskilt bekymmersamt att hon väljer att vara kvar som politisk vilde och på det sättet förhindrar oss att besätta posterna med sverigedemokrater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD Västernorrland

Mer i ämnet