Foto: TT

Medlemsflykt från Sverigedemokraterna i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar flyr Sverigedemokraterna i länet. Flera av partiets företrädare i Sollefteå hoppar av för att bli politiska vildar i kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

Orsaken till avhoppen är ett utbrett missnöje med det som beskrivs som toppstyrning av partiet. Kritiken riktar sig främst mot Sverigedemokraternas distriktsstyrelse och har lett till att en rad medlemmar lämnat partiet. I förra veckan valde åtta medlemmar i Sollefteå att lämna partiet.

Toppstyrning från Sundsvall

Det skedde efter ett möte med företrädare för distriktsstyrelsen i torsdags. I Sollefteå har medlemmarna länge velat starta en egen kommunförening men man har länge upplevt ett motstånd från distriktet.

SD Västernorrland

– Vi var åtta-nio personer som klev av direkt efter mötet i torsdags, säger Sven-Erik Ragnarsson. Vi är kritiska till den interna demokratin i partiet som länge präglats av toppstyrning från Sundsvall.

Medlemmar hoppar av

Turbulensen får stora följder. I kommunfullmäktige i Sollefteå kommer två av partiets tre ledamöter att bli politiska vildar. Sven-Erik Ragnarsson som även sitter i regionfullmäktige kommer att bli politisk vilde även där.

Enligt Roger Westerlund som innan avhoppet var partiets gruppledare i Sollefteå är det en långvarig söndring som lett till avhoppen. Enligt uppgifter till SVT Västernorrland ska SD ha förlorat medlemmar i hela länet men det förnekas av distriktsordföranden Jonny Skalin. Enligt honom är medlemsantalet jämförbart med samma tid förra året.

Missnöje med den interna demokratin i distriktet uppges ligga till grund för ett växande missnöje i främst Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik.

”Partiet en parodi”

De interna motsättningarna kulminerade i samband med distriktets årsmöte i våras. Revisorna hade avstyrkt ansvarsfrihet inför årsmötet.

– Det fick inga som helst konsekvenser. Det var en parodi på föreningsdemokrati, säger Roger Westerlund.

– SD har tappat sin själ. Den politiska diskussionen har i princip upphört och i stället har partiet lagt allt mer av sin energi på uteslutningar och rena personförföljelser, säger Roger Westerlund.

Politiska vildar

Distriktsordföranden Jonny Skalin menar att partiet försöker att lyssna in medlemmarna och har ambitionen att starta lokala kommunföreningar. Han anser dock att de företrädare som nu väljer att lämna partiet också borde lämna sina politiska uppdrag.

– Även om lagen inte är så formulerad jag anser att det är Sverigedemokraternas mandat de väljer att sitta kvar på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD Västernorrland

Mer i ämnet