Sundsvallsbandet Gibrish sångare Christer Suneson och trumslagaren Erik Barthold. Foto: SVT

Trumpeten från Ådalen -31 får nytt liv på Gibrish nya album

Publicerad

När Sundsvallsbandet Gibrish skulle göra en ny skiva kom tanken upp på bandets medlemmars anknytning till Ådalen och det visade sig att bandets trumslagare har kopplingar till ett mycket speciellt instrument.

Den 14 maj är det 90 år sedan militären sköt skarpt mot demonstranter i Lunde i Ådalen år 1931. Fem människor dödades och fem skadades svårt.

Tore Alespong, då Andersson, jobbade på sågen i Bollstabruk men var också trumpetare och det var med instrumentet i hand han gick med i demonstrationståget från Frånö Folkets hus mot Lunde där strejkbrytarna hade inkvarterats.

När tåget med närmare 6 000 människor kom fram till Lunde beordrade den utposterade militären halt och sköt varningsskott. Men tåget fortsatte gå framåt.

Blåste ”eld upphör”

Då kommenderades eld – och soldaterna sköt rakt in i folkhopen. Men mitt i tumultet och paniken hade Tore sinnesnärvaro nog att blåsa eld upphör med sin trumpet.

– Det här är Sveriges viktigaste instrument någonsin, slår Gibrish sångare Christer Suneson fast.

Han fortsätter:

– Den trumpetstöten räddade säkert livet på många människor.

Eld upphör-fanfaren hade Tore Alespong lärt sig under rekryten då han tog plats i flottans musikkår.

Nytt liv i trumpeten

När så Gibrish tankar på en skiva om Ådalen kom upp, kom även tankarna på händelserna 1931. Det var då som trumslagaren Erik Barthold sa att han ju är släkt med Tore Alespong.

– Ja, det är faktiskt så att det är min pappas morbror som är Tore, berättar Erik Barthold.

Via omvägar och litet detektivarbete lokaliserades trumpeten till Köpenhamn, där ett barnbarn till Tore Alespong hade den i sin ägo. Kontakt upprättades och Gibrish fick låna instrumentet som nu finns med på bandets kommande album.

Skotten i Ådalen 1931

Den 14 maj 1931 öppnade militären eld mot ett demonstrationståg i Ådalen och fem personer dödades. Dramat blev kulmen på de så kallade Ådalshändelserna. Det var i protest mot hotet om sänkta löner och att arbetsgivarna hyrde in strejkbrytare som flera tusen människor tågade från Frånö Folkets hus de fem kilometerna till Lunde, där strejkbrytarna inhysts. Militär fanns utposterad för att upprätthålla ordningen. När demonstrationståget nådde Lunde sköt befälhavaren flera varningsskott i luften och ropade tre gånger ”I lagens namn halt eller jag skjuter!”. Men den uppretade folkmassan fortsatte framåt. Till slut gav befälhavaren order om skarp eldgivning. Tanken var att det skulle skjutas skrämskott i marken för att få stopp på demonstranterna. Men den upphetsade stämningen gjorde att soldaterna tappade kontrollen och sköt skarpt rakt in i demonstrationståget. Fem personer – varav en ung kvinna som inte deltog i tåget utan stod på en tomt och tittade på – dödades, och fem skadades svårt. Händelsen väckte bestörtning i hela landet och satte djupa spår i den politiska utvecklingen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.