Sviktande förtroende för socialnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Ett minus på 90 miljoner växte till 115 miljoner på en månad. Efter flera exempel på Socialnämndens bristande kontroll över ekonomin, har kommunledningen i Sundsvall förlorat tålamodet. Nu föreslår de extraordinära åtgärder vilket kan innebära att kommunstyrelsen får ta över socialnämndens verksamhet.

Det ekonomiska läget inom socialnämnden är ”ytterst allvarligt”, konstaterar kommunledningen, i delårsrapporten januari till augusti i år.

Socialnämndens budget har avslutats med allt större röda siffror de senaste åren. I fjol ledde underskotten i nämnden till att socialnämndens ordförande Else Ammor (M) tvingades gå. Men hennes ersättare har inte lyckats bättre. Ett underskott på 90 miljoner, enligt prognosen, har under sommaren växt till 115 miljoner – trots att kommunstyrelsen skjutit till 25 miljoner.

Socialbråk i Sundsvall

– Det är klart att det är allvarligt. Det är en stor avvikelse och det belastar hela kommunens budget, säger Stefan Söderlund.

Kommunstyrelsen tar över

Lite längre ner i dokumentet fortsätter koncernstaben: att om åtgärdsplanen inte ger effekt inom de närmaste månaderna behöver kommunstyrelsen föreslå fullmäktige att vida extra ordinära åtgärder. Vad en sådan extraordinär åtgärd är förklarar Stefan Söderlund:

– Det finns en extraordinär åtgärd och det är att kommunstyrelsen tar över verksamheten.

Ett slags misstroendeförklaring till den sittande socialnämnden helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialbråk i Sundsvall

Mer i ämnet