SVT frågar: Vilka använder vård i mobilen? Foto: SVT

SVT frågar: Vilka använder vård i mobilen?

Uppdaterad
Publicerad

Vad tycker patienterna om vårdapparna? Och när används de? Hör några slumpmässigt utvalda personer svara på frågorna i enkäten.

Det har skett en ökning av både utbudet och användningen av nätläkartjänster. Vårt team åkte till Birsta utanför Sundsvall för att fråga några länsbor om hur deras nätvanor ser ut när det gäller sjukvårdsrådgivning.

Digitala vårdtjänster

Enligt Socialstyrelsens kartläggning är patienter i allmänhet positiva till digitala vårdtjänster inklusive digitala vårdmöten, dock behövs mer kunskap om digitala vårdtjänsters påverkan på övrig vårdkonsumtion för berörda patienter samt på systemnivå.

Fler kvinnor jämfört med män har hittills använt de digitala vårdtjänsterna och personer under 50 år utgör den största patientgruppen (90 procent).

De vanligaste sökorsakerna är infektioner och hudsjukdomar. Hälso- och sjukvårdsverksamhet som bedrivs via digitala vårdtjänster omfattas av samma lagar och regler som övrig hälso- och sjukvård. (källa: Socialstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.