SVT:s reporter sammanfattar mordrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre dagars rättegång var det till slut dags för åklagare och försvarare att sammanfatta alla turer kopplade till mordet på en 73-årig man i en liten by i Sollefteå kommun.

Det är inte helt lätt, historien är ganska komplicerad.

Tre åtalade

Tre personer, nära bekanta, har åtalats i fallet. En kvinna, strax under 50 år, misstänkt för mordet, och två män som ska ha hjälpt kvinnan med att sopa undan spåren efter mordet.

Mord i Sollefteå

Det är bara kvinnan som funnits på plats i tingsrättssalen i Härnösand under rättegången, de bägge männen har varit med via videolänk från häktet på Saltviksanstalten.

Utan synliga känslor

Kvinnan har ledsagats till förhandlingarna av personal från Kriminalvården.

Under hela tiden har hon suttit stilla utan att knappt röra sig och när hon frågats ut har hon svarat med låg och entonig röst. 

Inte ens när hon redogör för hur hon huggit den äldre mannen med kniv röjer hon några känslor.

Ansiktet förblir neutralt.

Grannkonflikt ledde till mord, enligt åklagaren

Samtliga i den här historien har varit inblandade i en grannkonflikt. Upprinnelsen har handlat om hus och pengar men med tiden har den även kommit att röra helt andra saker.

Enligt åklagare Catharina Kjelsson har den här konflikten mer eller mindre lett till mordet, men kvinnans försvarare, Jakob Lindgren, ville under rättegången tona ner betydelsen av bråket.

Medan åklagaren är säker på sin sak, att kvinnan begått mordet, menar försvaret att hon handlade i nödvärn efter en attack från mannen.

Erkänt att hon huggit mannen

Men att kvinnan själv har erkänt att hon besökt hans hur hon besökt mannen sent på kvällen, haft med sig en kniv och dessutom huggit honom tre gånger komplicerar ju saken för försvaret.

Övervakningskameror har spelat en central roll i både grannfejden och i rättegången, och ironiskt nog har de inblandade själva gett åklagaren hennes bästa bevis.

Nu ska kvinnan genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

När det gäller straffen för de tre inblandade får vi alltså vänta 5-6 veckor.

De bägge männen ska hursomhelst släppas fria – i väntan på domen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Sollefteå

Mer i ämnet