Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den friande domen innebär inte att övriga personer på Swishlistan kan andas ut helt. Polisen lovar att vässa sina utredningsmetoder – och åklagaren meddelar redan nu att han överklagar. Se och hör mer i klippet. Foto: SVT, grafik: SVT Design

Efter friande Swishlistedomen – åklagaren överklagar: ”Kompletterande bevisning”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom domen i det första målet där en person på den så kallade Swishlistan ställts inför rätta misstänkt för narkotikabrott.

Den åtalade mannen i 30-årsåldern frikänns helt.

Men åklagaren kommer att överklaga – och då presentera kompletterande bevisning.

Mannen är en av de över 100 privatpersoner i Sundsvallsområdet som finns med på den lista som visar Swishinbetalningar till en 28-åring som dömts för grovt narkotikabrott.

Mannen är också en av de fem på listan som åtalats, i ett försök från polis och åklagare att testa om den stödbevisning de anser finns räcker för fällande domar.

Swishlistan i Sundsvall

Några narkotikabeslag finns inte, inte heller några analyser som visar på förekomst av narkotika i blodet hos de misstänkta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Swishlistan – höstens snackis i Sundsvall. Få en sammanfattning på en minut. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Chattande om knark

Men chattkonversationerna om knarkaffärer i omedelbar anslutning till de Swishbetalningar som gjorts till den 28-årige knarksbrottsdömde mannen är bevis nog. Det menar extra åklagare Dennis Jernberg som väckt åtalen mot de fem på Swishlistan.

På fredagen kom Sundsvalls tingsrätts dom i det första prövade målet – där den misstänkte frias helt.

Tingsrätten konstaterar bland annat att det inte framgår av utredningen om den 28-årige mannen som den åtalade swishat pengar till gjort sig skyldig till försäljning av narkotika.

I det stora gängmålet dömdes alltså 28-åringen för grovt narkotikabrott, men det avsåg hantering av ett större kokainparti.

”Bygger på antaganden”

Domstolen anser att det inte är styrkt att den åtalade mannen i 30-årsåldern faktiskt köpt kokain av den knarkbrottsdömde 28-åringen.

Sundsvalls tingsrätt skriver sammanfattningsvis att ”det saknas bevisning till stöd för flera av åklagarens påståenden.”

Men sista ordet är inte sagt i målet. Åklagaren Dennis Jernberg meddelade redan under fredagseftermiddagen att han kommer att överklaga domen till hovrätten.

”Jag kommer då att åberopa kompletterande bevisning”... ”dels utredning från det tidigare stora målet som bevisar att försäljaren (28-åringen, reds anm) ägnat sig åt just försäljning, dels sakkunnigutlåtanden eller liknande som visar att berörda slanguttryck har den innebörd jag har gjort gällande samt beträffande priset för kokain”, skriver han i ett mail till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet