Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Gatugård, samordnare i narkotikafrågor vid Sundsvalls kommun, säger att han vet att många farit illa av att förekomma på Swishlistan. Men om det var rätt eller fel att offentliggöra den vill han inte svara på – se och hör mer i klippet. Foto: SVT Grafik, Anna Beijron/SVT

Sundsvalls kommun: ”Swishlistan har inneburit många personliga tragedier”

Uppdaterad
Publicerad

I podden ”Swishlistan som skakade Sundsvall” berättar två av personerna på listan om vad som hände dem när listan blev offentlig. En av dem säger att han tänkte ta sitt liv.

– Swishlistan har inneburit väldigt många personliga tragedier, säger Robert Gatugård, Sundsvalls kommuns samordnare i narkotikafrågor.

”Swishlistan som skakade Sundsvall”, en minidokumentär i två avsnitt som publiceras med början den 21 mars, ger en bild av vilka konsekvenser som offentliggörandet av den så kallade Swishlistan fick för personerna som fanns på den.

Listan fanns med i polisens förundersökning kring det stora gängmålet med totalt 24 åtalade som avgjordes i Sundsvalls tingsrätt i slutet av förra året. Listan visade på Swishinbetalningar som gjorts av totalt drygt 100 privatpersoner till en 28-åring som dömdes för grovt narkotikabrott i gängmålet.

Swishlistan i Sundsvall

”Kan inte dra slutsatser”

Två av personerna på Swishlistan har intervjuats i podden, anonymt och med fingerade namn. Den ene av dem. ”Filip”, berättar bland annat att han hade långt gångna tankar på att ta sitt liv efter det att listan med blixtens hastighet kommit ut till den breda allmänheten via nätet.

Robert Gatugård är samordnare i narkotikafrågor för Sundsvalls kommun.

Var det rätt eller fel att offentliggöra den?

– Det vill jag inte uttala mig om, säger han till SVT.

Se och hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet