Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I rättegången som kan bli ett pilotfall när det gäller den så kallade Swishlistan nekade en man i 30-årsåldern bestämt till narkotikabrott. I klippet intervjuas både åklagaren och mannens försvarare. Foto: Patric Sellén/SVT

Åtalad på Swishlistan i Sundsvall nekade i rätten: ”Jag har absolut inte köpt narkotika”

Publicerad

På onsdagsförmiddagen hölls den första av fem rättegångar mot personer på den så kallade Swishlistan i Sundsvall.

Åklagaren ansåg att en man i 30-årsåldern skulle dömas till villkorligt straff för narkotikabrott.

– Jag har absolut inte köpt någon narkotika, svarade mannen.

Enligt åtalet har mannen via Swishbetalning köpt två gram kokain av en 28-åring som dömdes för grovt narkotikabrott i det stora gängmålet i Sundsvall i fjol.

Mannen är en av drygt hundra personer som finns på listan över Swishinbetalningar till 28-åringen. Ytterligare fyra av dem har alltså också åtalats för narkotikabrott och ställs inför rätta senare i år.

Swishlistan i Sundsvall

Fyra av de fem nekar helt och hållet till anklagelserna. Däribland mannen i 30-årsåldern, som inför rätten uppgav att hans pappa hört av sig och berättat för honom att han fanns med på listan som spreds blixtsnabbt i Sundsvallsområdet via nätet i augusti i fjol.

”Borde få löneförhöjning”

Bevisningen består utöver Swishbetalningen av chattkonversationer där 28-åringen – enligt åklagaren – beställt två påsar kokain av 28-åringen. Kokain som han sedan också ska ha recenserat med toppbetyg; ”Din kille borde få löneförhöjning!”.

Däremot finns inga narkotikabeslag eller annat som styrker att 28-åringen använt kokain.

”Grundbevisning saknas”

Mannens försvarare Bo Pargéus anser grundläggande bevisning saknas och att hans klient inte kan dömas på det underlag som presenterades i Sundsvalls tingsrätt.

– Min klient har ingen förklaringsbörda här. Det är åklagaren som måste bevisa hans skuld, och det här håller inte, menar han.

Se och hör både försvararen och åklagaren här i videon ovan.

Domen i målet kommer den 22 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet