Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Patrik Palm om varför Örnsköldsviks kommun valt att avvakta istället för att som i Umeå bygga om hallar med riskkonstruktion. Foto: SVT

Trots vinterns stängningar – inga ombyggnadsplaner för hallarna i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun har i vinter av säkerhetsskäl hållit flera idrottshallar stängda på grund av stora snömassor på taken – i samtliga fall handlar det om hallar med riskkonstruktion.

Umeå kommun, som haft samma problem, har nu åtgärdat samtliga riskkonstruktioner, medan Örnsköldsvik valt en annan väg.

– Vi avvaktar till vi vet vilken typ av åtgärder vi behöver göra, säger Patrik Palm, fastighetschef på kommunen.

Problem på många håll

I utredningen efter takraset på Tarfalahallen i Kiruna 2020 konstaterade Statens haverikommission att hallar av den typen finns på många håll i landet. Kommunerna har tagit sig an problematiken på olika sätt. I Umeå är nu samtliga sex kommunala hallar som hade en riskkonstruktion åtgärdade.

– Vi bestämde oss tidigt att åtgärda skyndsamt för att inte riskera långa stängningar eller allvarligare konsekvenser, säger Patrik Lindqvist, byggprojektledare på Umeå kommun.

Hallarna är avskriva som tillsynsärenden och används fullt ut igen.

Inväntar rekommendationer från Boverket

Örnsköldsviks kommun har ännu inte beslutat om man ska bygga om de fyra kommunala hallarna med riskkonstruktion: två ishallar, en fotbollshall och en innebandyhall. Vid för stora snömängder stängs hallarna av säkerhetsskäl och i år hölls två av hallarna stängda i nästan två veckor.

Enligt Andreas Jansson (C), nytillträdd ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, inväntar kommunen rekommendationer från Boverket, som har regeringens uppdrag att utreda frågan, men konstaterar samtidigt att det är bråttom.

– Inför nästa vinter måste vi ha en plan, säger han.

”Vet inte vilka åtgärder som behöver göras”

Även den kommunala förvaltningen med ansvar för fastighetsdriften hänvisar till Boverkets utredning.

– Vi vet egentligen inte vilka åtgärder som behöver göras, för jag upplever inte att de svaren har kommit från Boverket, säger Patrik Palm, fastighetschef på Örnsköldsviks kommun.

I klippet hör du bland annat Patrik Palm om varför Örnsköldsviks kommun valt att avvakta istället för att som i Umeå bygga om de berörda hallarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.