Visa alla (3)

Takras i ladugård med får

Publicerad

Under onsdagsmorgonen rasade en ladugård ihop i Mo, norr om Bollstabruk i Kramfors kommun. Minst 15 får dog i takraset.

Larmet kom strax efter klockan sex på onsdag morgon.  I en lite avsides belägen ladugård i byn Mo hade taket rasat in och byggnaden kollapsat. Räddningstjänst kallades till platsen.

– Ägaren uppskattar att vi har ungefär 24 får kvar i byggnaden. Tyvärr tror jag inte vi har så jättemycket djur kvar att rädda, berättar Räddningstjänstens räddningsledare Mattias Åkerlund.

Inspekterade taket – avråddes från skottning

För SVT berättar ägaren att han tittade till taket så sent som i går kväll men fick rådet att inte skotta för att inte förstöra taket. Tidigt i morse skedde raset och han lyckades få ut två djur men de var så skadade att de fick avlivas.

Räddningstjänsten beställde under förmiddagen större grävmaskiner till platsen för att kunna lyfta bort rasmassorna och få fram djuren under.

– Det är en till en och en halv meter snö, vi har ju haft rikliga mängder med snö den här vintern så det är klart att det har varit mycket snö på taket och det bli väldigt, väldigt tungt.

Flera får grävdes fram levande

Under onsdagskvällen berättar distriktsveterinär Anne Hammerling att fem får och ett lamm överlevt takraset. De hade skyddats av pelare som rasat runt om dem och skapat en liten ficka under rasmassorna.

– De som har jobbat med att skotta och lyfta taket har gjort ett otroligt bra jobb. Jag har gett fåren hö och vatten och lammet har fått mjölk, säger Hammerling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet