Foto: Gobiten.se

Tände eld på lägenhet – döms för mordbrand

Publicerad

En 44-årig man anlade en brand i sin egen lägenhet, nu döms han för mordbrand.

Det var en natt i april 2016 som mannen anlade eld på fyra olika platser i sin lägenhet i Sundsbruk norr om Sundsvall. Brandutvecklingen var kraftig och ledde till en explosion. Dock lyckades räddningstjänsten begränsa elden till mannens lägenhet. 44-åringen fördes till sjukhus med rök- och brännskador.

Inga minnen av händelsen

Mannen åtalades för mordbrand eftersom den tekniska undersökningen visade att branden var anlagd och att endast mannen själv varit i lägenheten. 44-åringen nekade under rättegången till brott och säger sig bara minnas att han tagit en insomningstablett och sedan gått och lagt sig. Han menar att han måste ha tänt eld på lägenheten i sömnen alternativt att elden uppstått genom sängrökning.

Rätten menar dock att det inte finns någon bevisning för att det gått till på det sätt som mannen beskriver. Han har till exempel själv uppgivit att han varken förr eller senare gått i sömnen. Han fälls därför för mordbrand.

Lång tid har gått

Sundsvalls tingsrätt bedömer att straffvärdet för brottet är två års fängelse. Men eftersom det gått lång tid mellan brottet och domen, något som inte varit enbart mannens fel, döms mannen till fängelse i ett år och sex månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.