Tandläkare i Sundsvall: Tendens till fler hål i tänderna under pandemin

Publicerad

Flera tandläkarmottagningar i Västernorrland märker en tendens till ökning av patienter med karies. Något det kan finnas flera förklaringar till.

– Det vi ser skillnad är att det finns en ökad förekomst av karies hos en del, säger Anders Svensk som är privattandläkare i Sundsvall.

De flesta sköter om sina tänder, vill han understryka, men ändrade rutiner och uppskjutna besök hos tandläkaren kan ha bidragit till den ökade kariesaktiviteten, som tandläkarna uttrycker det.

Vardag bäst för tänderna

– Man får ju inte färre hål av att gå till tandläkaren men däremot kan man laga dem medan de är små. Bäst för tänderna är vardag, säger han.

Folktandvården i Västernorrland har ännu inga siffror över kariesförekomsten i fjol och kan inte svara hur det ser ut där.

Äldre hårdast drabbade

Men flera privatmottagningar SVT pratat med ger en bild av att det framför allt är äldre, 70 plus, som fått ökade problem med tandhälsan.

– Några har drabbats hårt och det är sorgligt, men nu upplever jag att man vågar komma till tandläkaren igen. Mycket handlar om förlorade rutiner, säger tandläkaren Cecilia Skånvik.

”Vi känner igen oss i detta. Det är troligt att många äldre påverkas till det sämre då de egentligen behöver komma ofta”, skriver Martina Hansson som är tandläkare med mottagning i Sundsvall.

Uppskjuten tandvård

I början av pandemin var det många äldre som var tvungna att avstå från tandläkarbesök på grund av smittrisk.

– De kan ju ha suttit hemma mycket själva, fikat extra mycket och inte tagit hand om sig på samma sätt, så en del av de äldre har fått mera karies, säger Anders Svensk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.