Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taxichauffören Peter Östh berättar vilka som mest kommer påverkas av taxiförändringen i klippet. Foto: Julija Sidner/SVT

Taxi i Sollefteå och Kramfors slutar köra helger och kvällar: ”Det gynnar svarttaxi”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 april har taxi i Sollefteå och Kramfors slutat köra privatpersoner under helger och kvällar. Anledning är en förlorad tvist med Din tur, som inneburit ett nytt växelsystem för taxiverksamheten.

– Att inte ska kunna tillhandahålla servicen som vi har gjort är nästan lite skämmigt för oss men det går inte, säger Peter Östh, ordförande i Taxi Sollefteå AB.

Det nya systemet innebär att bokningar av färdtjänst och sjukresor bokas via en app istället för en växel, medans privatbokningar går via en annan växel. Det gör att fler fordon bokas än vad man tidigare behövt. Det var Tidningen Ångermanland först med att berätta.

– Det går åt så mycket mer fordon, därför måste vi stänga ner för vi har inte resurser och vi har inte personal för att kunna jobba så många timmar, säger Peter Östh.

Medfört ekonomiska problem

Det nya systemet har enligt Peter fört med sig ekonomiska problem för verksamheten. Enligt hans beräkningar har de behövt, bara för att klara av dagskörningarna, 54 timmar mer per fordon och ungefär 12 000 kronor mer i lön för varje anställd, utan att mer pengar kommer in till verksamheten.

– Vi ska prova och se att vi klarar oss. Men är det något som vi ser att det inte kommer gå ihop då får vi stänga ihop allt och bara köra färdtjänst och sjukresor den tiden som är kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.