Efter helgens turbulenta S-möte i Kramfors är just nu frågan nu vad som kommer att hända med den fortsatta processen i sjukvårdsfrågan. Och när, för tiden är knapp.
Landstingsstyrelsens möte är bara dagar bort, och om två veckor ska de 77 ledamöterna i landstingsfullmäktige klubba ett slutligt beslut.
Frågan är vad fullmäktigeledamöterna egentligen ska besluta om.
Under förmiddgen träffas ledmöterna i landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd för at disktutera det uppkommna läget.
Besparingskrav kan omfördelas
Efter helgens förtroenderåd i Kramfors hette det i kommentarerna att ”ett fördjupat kunskapsmaterial ska tas fram, och i de fall underlaget visar att grunderna för fattade beslut INTE är hållbara måste planerade åtgärder omprövas och besparingskrav omfördelas.
Det här kan tolkas som att besluten att bland annat lägga ner BB och all planerade kirurgi vid Sollefteå sjukhus skulle kunna komma att rivas upp.
Erik Lövgren är inte främmande för att rulla tillbaka hela processen:
– Det kan bli så att vi river upp det hela om det visar sig att förslagen inte är hållbara över tid, säger han till SVT idag
Helgens stora demonstration som samlade upp till 15 000 personer i Kramfors, HAR gjort intryck på politikerna:
– Det är klar att det påverkar, säger Erik Lövgren, människors engagemang i den här frågan har ju varit stort.
De ekonomiska problemen måste lösas
Ewa Back (S), ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämden, har varit noga med att föra fram budskapet att att behoven av kostnadsreduceringar ligger kvar, och Erik Lövgren gör ingen annan bedömning:
– Landstinget har stora ekonomiska problem, och detta måste vi lösa tillsammans.
De sista kan tolkas som en tydlig signal till de övriga partierna i landstinget om att socialdemokraterna nu söker en bred uppgörelse om landstingskrisen.
Samtidigt är han tydlig med att det kommer beslut som inte alla kommer att vara nöjda med.
– Om kostymen är för stor måste vi sy in den, och det kommer att göra ont. säger Erik Lövgren.
Samtidigt rullar tjänstemännens arbete med själva budgetarbetet vidare.
Skattehöjningen ska genomföras
Landstingsdirektören Anders L Johansson påpekar att ”politiken måste ha sin process”
– Vilket uppdrag JAG har är lite oklart just nu, säger han till SVT idag.
Den planerade skattehöjningen på 50 öre kommer dock landstingsfullmäktige att kunna besluta om – under helgens möte slogs det fast att just en frågan ägs av socialdemokraternas disktriktsstyrelse.
Skattehöjningen är därmed fredad, och ett beslut i oktober är en förutsättning för att den ska kunna gälla för 2016, annars skulle man tvingas vänta ett år på nästa möjlighet.
Besked kommer att dröja
Miljöpartiet ställer sig bakom kravet från de upproriska socialdemokraterna – efter ett möte igår slår MP fast att det finns ett behov av nystart och en breddning av beslutsunderlagen.
Miljöpartiet vill nu ha en bred genomlysning av ekonomin och att man nu ser över samordningsvinster mellan primär- och specialistvård.
Däremot anser partiet att den föreslagna skattehöjningen inte räcker – Mp vill att skatten höjs med 80 öre från 2016
Nu ska alltså förslagen till åtgärder granskas och bedömas ett varv till – frågan är då när detta kommer att vara klart?
Erik Lövgren (S) blir svaret skyldig:
”Det är svårt att säga, men någon gång under hösten” är hans besked.
Det är det här debatten handlar om
Insatsplanen – i steg två kallad Genomförandeplanen såg ut så här:
I april 2015 fattade landstingsfullmäktige beslut om den sk Insatsplanen – innehållet i planen presenterades senare i september.
160 miljoner för specialistvården
80 miljoner på övrig verksamhet= 240 miljoner.
Underskottet för 2015; 237 miljoner.
Underskottet för 2014; 221 miljoner
Det innebär att landstinget inför 2016 går in med ett totalt underskott på 458 miljoner kronor, ett underskott man enligt kommunallagen måste återställa inom den närmaste 3-årsperioden.
En skattehöjning på 50 öre skulle ge 200 miljoner kronor, en höjning med 80 öre skulle förstärka intäkterna med drygt 400 miljoner kronor.
För Sollefteå sjukhus skulle insats/genomförandeplanen få långtgående konsekvenser – BB skulle bort liksom barn- kvinnovården. Dessutom skulle all planerad kirurgi försvinna från sjukhuset.
I ursprungsförslaget skulle även BB vid Örnsköldsviks sjukhus försvinna, men den delen av förslaget drogs tillbaka.
Det runt 540 årliga förlossningarna vid Sollefteå och Övik skulle, enligt planen, fördelas på Sundsvalls sjukhus och Universitetssjukhuset i Umeå.