Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Timråpartiets David Forslund som är gruppledare. Foto: Anna Beijron SVT

Timråpartiet går framåt i kommunvalet – ”Vi är öppna för samtal med alla partier”

Uppdaterad
Publicerad

Vem eller vilka som ska styra Timrå kommun den kommande mandatperioden är fortfarande oklart. Den nuvarande majoriteten som består av S och V har inte längre majoritet. Nu väntar förhandlingar innan det klarnar.

I Timrå ökar Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Timråpartiet. Mest ökar Sverigedemokraterna, tätt följt av Timråpartiet som enligt det preliminära valresultatet ökar med 2,9 procentenheter och får 11,7 procent av rösterna.

Så fördelar sig rösterna efter den preliminära räkningen. Foto: SVT
Val 2022

Timråpartiets gruppledare David Forslund säger att resultatet för det egna partiet är väntat.

– Vi gjorde en analys innan att vi skulle kunna öka till mellan 13 och 15 procent och vi är glada att göra ett valresultat som förväntades av oss.

Den preliminära mandatfördelningen i Timrå. Foto: SVT

I Timrås fullmäktige finns 41 mandat. De partier som gått framåt får vardera ett mandat till, medan Centerpartiet och Vänsterpartiet tappar ett mandat var. Socialdemokraterna ser ut att få behålla sina 18 mandat, trots ett tapp på 2,4 procentenheter. 

Skulle S, V och C komma överens har de 22 mandat och därmed en majoritet av rösterna i fullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet