Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De stora skillnaderna i elpriser i norra respektive södra Sverige styrs av utbud och efterfrågan” säger Eons regionchef Lena Berglund bland annat i intervjun här. Foto: SVT

Tio gånger billigare el i Västernorrland än i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen slås svenskt rekord för elpriserna. En kilowattimme el kommer under onsdagen att kosta i genomsnitt 5 kronor och 40 öre i Sydsverige – som mest över 7 kronor – medan västernorrlänningarna betalar i snitt knappt 50 öre. Mindre än en tiondel alltså.

– Men hushållen måste ta höjd för prishöjningar i höst och vinter även i norra Sverige, säger Eons regionchef Lena Berglund.

Skälen till att elpriserna just nu slår i taket är flera. Kriget i Ukraina påverkar gasleveranserna från Ryssland, vilket påverkar hela EU och därmed också Sverige. Vindkraften genererar samtidigt inte så mycket el för tillfället eftersom det inte blåser så mycket just nu.

Lena Berglund, regionchef för Eon i norra Sverige, tillägger också att överföringen av el från norr till söder brister mellan de olika elområdena i landet.

”Utbud och efterfrågan styr”

– De stora skillnaderna i elpriserna i norra respektive södra Sverige beror i mångt och mycket på indelningen i olika elprisområden där det handlar om utbud och efterfrågan. I Norrland finns mycket produktion i form av både vatten- och vindkraft. I södra Sverige är efterfrågan mycket större än tillgången. Sydsverige är också tätt kopplat till den europeiska elmarknaden i stort, förklarar hon.

De fluktuerande priserna på elmarknaden kommer att bestå, siar Lena Berglund. Hon tror också att elpriserna rent allmänt kommer att stiga ytterligare under hösten och vintern.

I videon berättar Lena Berglund mer om priserna och vad elbranschen kan göra för de pressade elkunderna.

Priset per kilowattimme för el i Sverige 17 augusti 2022

• Elområde 1 (norra Sverige): Genomsnittspris 4,9 öre/kwh, maxpris 15,15 öre

• Elområde 2 (norra Mellansverige där Västernorrland ingår): Genomsnittspris 47.81 öre/kwh, maxpris 93,62 öre

• Elområde 3 (södra Mellansverige): Genomsnittspris två kronor/kwh, maxpris 3,60 kronor

• Elområde 4 (södra Sverige): Genomsnittspris 5,40 kronor/kwh, maxpris 7,30 kronor.

(Källa: Nordpool / nordpoolgroup.com)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skyhöga elpriser

Mer i ämnet