Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monasofi Wallinder, verksamhetschef för kvalitet och patientsäkerhet, berättar hur den administrativa delen i Region Västernorrland nu ska gå ut och hjälpa till med vaccinationerna. Foto: Hans Lindblom

Tjänstemän på region Västernorrland rycker in i vården

Uppdaterad
Publicerad

Bemanningsläget i vården är mycket ansträngt med hög personalfrånvaro och samtidigt högt patienttryck. Den höga smittspridningen av covid-19 är en av orsakerna. Nu ska administratörer med rätt behörighet ut och vaccinera.

Alla krafter som finns behövs i vården. På Sollefteå sjukhus är en fjärdedel av personalen frånvarande och på Sundsvalls sjukhus har det varit överbeläggningar nästan dagligen de senaste veckorna.

Rätt bakgrund

Nu går runt 15 medarbetare från regionledningsförvaltningen in och hjälper till där det är ansträngt.

– Det är de som har vårdbakgrund som går in nu och hjälper till då det är väldigt ansträngt. Det är sjukfrånvaron hos personal som gör läget ansträngt, berättar Ewa Strömsten HR-direktör.

”Självklart att hjälpa till”

Monasofi Wallinder är verksamhetschef för kvalitet och patientsäkerhet i Region Västernorrland. Men dessförinnan har hon jobbat nästan femtio år som distriktsjukssköterska. Att nu gå in och stötta verksamheten var självklart för både henne och flera i hennes personal:

– Vi är ett sextiotal personer i min verksamhet och jag har pratat med de som är formellt behöriga att vaccinera om de kan ställa upp och det har gett positiv respons, berättar Monasofi Wallinder.

Klent externt intresse

Förra veckan annonserade region Västernorrland också externt efter extrapersonal. Hittillis har 35 personer anmält intresse.

I klippet berättar Monasofi Wallinder om vilka lärdomar man dragit och vilka fördelar för verksamheten pandemin trots allt fört med sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet