Tjernobylbarnen framme i Kärrsjö

Uppdaterad
Publicerad

Sent förra lördagen kom ett tjugotal ukrainska flyktingar till Hoppets stjärnas anläggning i Kärrsjö i norra Ångermanland. Platsen där de som barn spenderat flera somrar under 90-talet.

De kallas Tjernobylbarnen, de barn som efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 drabbades av bland annat sköldkörtelcancer på grund av den radioaktiva strålningen. Flera av dem fick, efter att de opererats, möjlighet att åka till Kärrsjö för att delta på rehabiliteringsläger. Nu har flera återvänt som vuxna och har sina barn med sig.

Ett av Tjernobylbanen är Olena Fal. Hon har nu flyttat in i en av stugorna på anläggningen tillsammans med dottern Olkeksandra och sonen Anton.

Västernorrland och kriget i Ukraina

– Jag är glad att vara tillbaka, men ledsen över situationen över kriget som tvingat oss hit. Annars känns det väldigt bra. Hoppets stjärna gör väldigt mycket för oss, säger Olena Fal.

”Vi kommer att segra”

Olenas man är kvar i Ukraina och en av många som valt att ta till vapen för att försvara hemlandet. Hon försöker hålla kontakten med honom men det är svårt.

– Varje dag, varje minut är vi oroliga för det som händer i Ukraina. Min man är i kriget och det är svårt att hålla kontakten. Varje morgon vä'ntar jag på ett tecken från honom. Han får inte dela någon exakt information men han säger alltid: ”Allt är bra, vi kommer att segra.”

Beroende av insulin

Trots oron över kriget som rasar i hemlandet försöker familjen hitta någon slags fungerande tillvaro. Sonen Anton är diabetiker och har redan hunnit med att besöka sjukhuset i Örnsköldsvik ett par gånger.

– situationen med Anton är inte enkel. Han är beroende av insulinet. Vi är väldigt tacksamma att vi blev erbjudna att träffa både sjuksköterska och läkare och fick insulin utskrivet till honom. Hans liv hänger på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet