Lösdrivande Lelle ett prekärt problem

Uppdaterad
Publicerad

Historien om den herrelösa tjuren Lelle i Forsmo norr om Sollefteå har tagit en ny vändning. Han har tagit sig in i ett hägn med unga kvigor.

– Om jag tar saken i egna händer blir det polissak, suckar kvigornas ägare Anders Sjödin.

Till glädje för vissa, till förargelse och rädsla för andra har Herefordtjuren Lelle har strukit omkring på byn i Ön, Forsmo den senaste tiden.

Ägaren fick nyligen kritik mot djurhållningen efter en inspektion av Länsstyrelsen. Han gjorde då sig av med de flesta av sina djur och när fåren och de andra tjurarna lämnade gården blev Lelle ensam kvar. I avsaknad av sällskap rymde han efter en tid.

Lelle har de senaste dagarna strövat omkring fritt i trakten och har i sin jakt på umgänge bland annat sökt sig till skolgården där barnen stojar på dagarna eller till isrinken strax bredvid.

”Han är ju stor”

– Vi är många som ringt både polisen och Länstyrelsen men det händer ingenting, säger Maria Söderqvist i Forsmo som stött på tjuren flera gånger runt skolan och på andra platser.

– Han är ju ensam och söker sina kamrater men barnen blir rädda när han kommer och då de ska passera honom när de går till skolan. Han är ju stor, säger Maria Söderqvist.

Uppföljning

Polisen har fått in en anmälan om tjuren och har tagit kontakt med sin jurist som tittar på om den är farlig för allmänheten. Men ännu är inget beslut fattat.

Sara Westberg på Länsstyrelsen i Västernorrland säger till SVT att de vid en kontroll hos Lelles ägare konstaterat brister i djurhållningen gällande tjuren. Ärendet håller som bäst på att följas upp.

Inte optimalt

Hur som helst har tjurhistorien i Forsmo fått en ny dimension det senaste dygnet.

Under torsdagskvällen tog sig Lelle in i lantbrukaren Anders Sjödins hägn för unga kvigor. En långt ifrån optimal situation, på flera sätt.

Rådvill

– De är alldeles för unga för att betäckas ännu. Och inte har han någon lust att lämna nu. Han har mat, vatten, liggplats och umgänge. Jag vet inte vad jag ska göra, suckar Anders Sjödin.

Han har just haft ett långt samtal med Länsstyrelsen när SVT ringer.

– De gör ingenting. De säger att det är en sak mellan mig och tjurens ägaren. Men hur ska jag få ut den...? Fösa ut den, eller få den att gå självmant? Hur skulle det gå till?

Kan bli polissak

Om han tar till handgripligheter för att bli av med tjuren blir det polissak.

– Då åker jag dit på det. Och förlorar rätten att ha djur.

Anders Sjödin känner sig uppgiven och rådvill i situationen.

– Det är tydligen mitt problem det här. Men jag har egentligen inga möjligheter i praktiken att göra något åt det hela.

”Synd om honom”

Historien om Lelle har väckt känslor på många håll, både i länet och nationellt.

Lantbrukaren Jesper Ekman i Bredbyn säger sig vara beredd att ta hand om Lelle.

– Jag tycker synd om honom och han ska få komma hem till oss. Ett djur ska ha det bra vart det än är någonstans och hur tokigt det än går för ägaren borde inte djuret drabbas för det, säger Jesper Ekman till P4 Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.