Tjuren Lelles lösdriveri i Ön, Forsmo och hans närgångna sökande efter sällskap blev för mycket för många ortsbor. Nu står det klart att han går till slakt. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tjuren Lelle går till slakt

Publicerad

Tjuren Lelle har vandrat fritt i byn Ön utanför Sollefteå den senaste tiden. En del har blivit rädda, men andra gillar den stora Herefordtjuren. Nu tar historien om Lelle slut – på slakteriet.

Tjurens Lelles öde i Ön i Forsmo norr om Sollefteå har blivit en följetong den senaste veckan.

Herefordtjuren blev ensam kvar när ägaren gjorde sig av med alla sina övriga djur efter att ha fått kritik för brister i djurhållningen vid en inspektion av länsstyrelsen nyligen.

Lelle trivdes inte med ensamlivet på gården – och började bege sig ut på dagliga promenader på byn. Till glädje för vissa ortsbor, till rädsla och förargelse för andra.

Olägenhet

Både länsstyrelsen och polisen har kontaktats av bybor som anser Lelle vara en olägenhet. Men inga lagparagrafer har gett myndigheterna möjlighet att ingripa.

En lantbrukare i Bredbyn erbjöd sig att köpa Lelle. Men när det stod klart att Lelles avelsstatus är tveksam med tanke på hans relativt höga ålder drog sig spekulanten ur.

I slutet av förra veckan lovade Lelles ägare att problemet skulle lösas inom de närmaste dagarna. Och på måndagen blev det klart: Lelle går till slakt.

Ohållbart

När SVT når länsveterinär Helén Löfblad på måndagseftermiddagen har Lelle lastats på en bil på väg till Nyhléns Hugosons slakteri i Ullånger.

– Vi har pratat med slakteriet och fått det konfirmerat, säger hon.

Var det här den bästa lösningen?

– Efter omständigheterna, absolut. Nötkreatur mår inte bra av att vara ensamma, de vill ha sällskap. Det blev en ohållbar situation, men nu är det hela löst. Det blev ändå det bästa för alla parter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer