Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson vill gärna se den ”extremt skicklige hästmannen” Robert Bergh tillbaka på banorna. Men för det krävs att det blir ordning på ekonomin. I videon hör du om deras kontakter om läget. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN, Jenny Rehnman/TR media

Topptränaren Robert Bergh kan få tillbaka tränarlicensen av Svensk Travsport i år

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen blev travtränaren och kusken Robert Berghs licens inaktiv hos Svensk Travsport. Men om det ekonomiska löser sig så kan han snart vara igång igen i år.

– Ser det vettigt ut så kan han få träna travhästar igen som han är oerhört skicklig på, säger Robert Karlsson, sportchef på Svensk Travsport.

Den tidigare Bergsåkerstränaren, numera Åbytränaren, Robert Bergh från Sundsvall fick några dagars respit med licensindragningen för att hästarna på hans träningslista skulle kunna byta tränare.

Hans F-skattsedel drogs in den 3 juni och utan F-skatt ingen travlicens.

– Man ska inte bara kunna träna häst, man måste även sköta de företagsmässiga bitarna, förklarar Robert Karlsson.

Under torsdagen uppgick hans skatteskuld i företaget till en halv miljon kronor, enligt skuldsaldot hos Kronofogden.

Uppger att skatteskuld betalats in

Om han får tillbaka sin F-skattsedel kan han ansöka om att få tillbaka sin proffstränarlicens. Redan i år. Även om mediauppgifter gjort gällande att han måste vänta till nästa år.

– Man har ingen automatisk rätt att få tillbaka licensen innevarande år. Men vår tolkning är att vi inte heller behöver neka om det finns en stabilitet framåt, förklarar Robert Karlsson.

Anmäld häst struken

Hästen Real News var struken i lopp 2 på Solvalla på onsdagen. Han var anmäld av Robert Bergh men hade inte fått någon ny tränare då.

– Han hade anmält, han kanske trodde på ett annat utfall, resonerar Robert Karlsson.

Nu står Christoffer Eriksson som tränare på hästen, liksom flera andra som tidigare fanns på Berghs träningslista.

”Extremt skicklig hästman”

Robert Karlsson är också ordförande i ST:s licenskommitté och hoppas att Robert Bergh snart är tillbaka.

– Han är en extremt skicklig hästman. Alla hoppas att han får ordning på allt runt omkring.

– Men det krävs en stabilitet framåt. Vi vill inte vara i den här situationen igen.

I videon förklarar sportchef Robert Karlsson vad som krävs för att få tillbaka proffslicensen hos Svensk Travsport och så berättar han om sina samtal med Robert Bergh.

VAD ÄR F-SKATT

Den som bedriver eller har för avsikt att bedriva näringsverksamhet och vill bli godkänd för F-skatt måste själv ansöka om det. Ett godkännande för F-skatt gäller tills vidare.

Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om innehavaren begär det eller om förutsättningarna för godkännande inte längre uppfylls.

En återkallelse av ett godkännande för F-skatt bör i allmänhet ses som en mycket ingripande åtgärd.

Som företrädare för ett bolag får man inte heller som privatperson ha skulder hänförliga till sitt skattekonto om man ska få F-skatt.

Att vara godkänd för F-skatt är frivilligt. Ett godkännande för F-skatt innebär att det är personen själv som ansvarar för att betala in sin preliminära skatt och sina socialavgifter

källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.