Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Travtränare Robert Bergh är välkommen att söka travlicens så snart han får sin F-skattsedel tillbaka, enligt Svensk Travsport. Hör om nuläget vad gäller bolagets skulder och vad som krävs för att få F-skatten tillbaka. Foto: SVT

Travtränare Robert Bergh har löst en del av skulderna hos Kronofogden – har kvar skatteskulder

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av landets mest framstående travtränare. Men den tidigare Bergsåkerskusken Robert Bergh har nu en ofrivillig paus.

– Han har ett besvärligt skuldsaldo, säger Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson.

Samtidigt visar SVT:s koll hos Kronofogden att skulden minskat med tre miljoner kronor under veckan.

Efter flytten till Åbytravet 2015 har Bergh inte lyckats sälja hästgården i Töva i Sundsvall.

Han kom tillbaka till Sundsvall 2022, men det blev en kort visit innan han vände åter till västkusten och Åby i fjol. Anläggningen i Hajom (Marks kommun) hade inte heller gått att sälja.

På grund av ekonomiska problem har F-skatten och tränarlicensen nu dragits in.

Skulder på närmare fem miljoner- nu betydligt mindre

Under tisdagen var skuldsaldot hos kronofogden 4,8 miljoner kronor, varav 4,1 miljoner i skatteskulder.

Under onsdagen hade skatteskulderna sjunkit till en halv miljon och totalskulden inklusive enskilda fordringsägare till 1,2 miljoner kronor. Summan är densamma under torsdagen.

Privata skatteskulder också ett hinder

Enligt Kronofogdemyndigheten har Skatteverket gjort en nedsättning av beloppet. Det kan bero på en ny bedömning eller att skulder betalats av.

Bergh har också drygt en miljon i skuld på sitt privata skattekonto. Även den summan måste vara betald för att få tillbaka F-skatten, uppger man på Skatteverket.

Om det gjorts inbetalningar nyligen kan det, enligt Skatteverket, ta tre bankdagar innan det syns.

Gården i Töva såld nyligen

Robert Bergh sa till kanal 75 förra veckan att han betalat sin skatteskuld. Han ska nyligen ha fått gården i Töva, utanför Sundsvall såld.

– Vi lyckades betala in skatten i dag på eftermiddagen och ansöka om ny F-skattsedel, men det var för sent att rädda licensen, sa Bergh då.

Vi har sökt Robert Bergh som valt att inte medverka. ”Ni kan köra, är inte intresserad vilken story ni drar heller”, skriver han i ett SMS.

I videon framgår hur stora skulderna till fordringsägarna är och vad det handlar om för utgifter. Och så får du svar på vad som krävs för att få f-skatten tillbaka.

ROBERT BERGH OM INDRAGNA LICENSEN

På bolagets hemsida har följande text lagts ut den 4 juni:

”Vi har fått information om att ett beslut om indragen F-skatt är gjord till Skatteverket. Beslutet skickades från Skatteverket via post under måndagen 3 juni, så det är oss ännu inte tillhanda. Därför kan jag i dagsläget inte ge mer information än så här;

Jag är i bra form och var med om en svår trafikolycka för snart ett år sedan, men jag kan säga att här beskedet tar mer på kropp och själ.

Situationen har varit en utmaning under en längre tid och därför sänkte vi priset på gården i Sundsvall och fick därmed igenom en försäljning.

Jag släppte ner axlarna då vi istället skulle ha varit mer aktiv i kontakten med Skatteverket med information om den positiva utvecklingen och de nya förutsättningarna med försäljningen av fastigheten.

Det finns en optimism men affären kring försäljningen måste ha sin gång. Jag hoppas att ni kan respektera att vi måste arbeta med den uppkomna situationen och vi kommer att delge informationen till Svensk Travsport.

//Robert Bergh”

källa: Robert Bergh Travstall AB:s hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.