Möte på residenset om totalförsvaret i Västernorrland: ”Samverkan är viktigast”

Uppdaterad
Publicerad

Ledningarna för länets kommuner, regionen och chefen för norra militärregionen bjöds under onsdagen in till ett möte på residenset i Härnösand. Syftet var att försöka få en samlad bild av situationen just nu med anledning av kriget i Ukraina. I videon berättar deltagarna om det viktigaste som lyftes på mötet.

Flyktingmottagandet har snabbt blivit en gemensam angelägenhet för kommunerna i landet, till följd av att kriget i Ukraina kräver insatser. Det diskuterades på ett fullsatt residens.

 – Jag har informerat om omvärldsläget, både om det som händer i Ukraina och i närområdet men också vilka åtgärder vi vidtar för att hantera det inom försvarsmakten, säger Lars Karlsson, överste och chef för norra militärregionen.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Stort samarbete

På plats i Härnösand fanns även kommunchefer och representanter för kommunernas politiska ledning.

 – Länsstyrelsen är en viktig sammanhållande länk när det ska diskuteras frågor om totalförsvaret. Det här är viktigt och vi ska göra det tillsammans, säger landshövdingen Berit Högman.

Krigsplacering

En av delarna inför höjd beredskap är att krigsplacera personal i kommunerna. Ett arbete som påbörjades innan pandemin men som av förklarliga skäl fått ligga i vila. Nu har kommunerna återupptagit arbetet.

 I dagsläget har en fjärdedel av kommunerna i landet krigsplacerat sin personal, det visar siffror från Plikt- och prövningsverket.

 – Om jag ser mig om i länet så är det inte många kommuner som har jobbat med det, men vi har ju vår grundplacering i äldrevården och skolan, säger Malin Svanholm (S) kommunalråd i Kramfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet