Träd sprängs bort från elledningar

Publicerad

Träd som ligger på elledningar kan sprängas istället för att kapas med motorsåg. Den metoden testas nu av elbolaget Eon för att se om det är ett effektivt och säkert sätt att få bort träd som fallit över deras elnät.

I Kovland utanför Sundsvall ligger ett träd över elledningen. Två linjemontörer är på plats för att utföra sprängningen.

– Vi ser att det här är en effektiv teknik. Vi behöver inte kapa strömmen för våra kunder och det är också för säkrare för våra montörer, säger Lena Berglund, regionchef Nord på Eon.

Regionchef Lena Berglund är nöjd efter att ha sett den lyckade sprängningen.

Smällen hörs en mil

Linjemontörerna har kontaktat markägaren för att få tillstånd att spränga. De har också informerat polisen och de som bor närmast. Smällen hörs inom radien av en mil, så det kan bli många frågor. Just förberedelsearbetet tar tid.

– Det kan också vara ett lite dyrare sätt, men vi tror att fördelarna överväger, säger Lena Berglund.

En nackdel är att djuren skräms av smällen.

– Framförallt hästar kan bli påverkade. Det här är inte en teknik vi använder när det finns hästar i närheten, säger Lena Berglund.

Ingen ny metod

Det här sättet att få bort träd från ledningarna är ingen ny metod.

– Det har framförallt använts när det varit större stormar. Annars har man använt sig av den traditionella tekniken. Vi känner nu att vi måste testa nya tekniker också, säger Lena Berglund.

I klippet ovan kan du se hur sprängningen går till och höra smällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer