Hör varför alla elledningar inte grävs ner. Foto: SVT

Elbolagen arbetar för att vädersäkra elnäten

Publicerad

Vädret är en av de stora bovarna när det gäller elavbrott i norra Sverige och bolagen jobbar med att vädersäkra så mycket som möjligt – men det kostar pengar och tar tid. På många håll grävs ledningar ner i marken men detta fungerar inte alltid.

I länet finns flera tusen kilometer elnät. Bara Skellefteå kraft och Vattenfall Eldistribution, som är de bolag som har mest elledningar i Västerbotten, har tillsammans över 18 500 kilometer så kallat lokalnät.

– Hittills har vi vädersäkrat 72 procent av lokalnätet och i många kommuner har det skett ganska mycket arbete de senaste åren, till exempel i Åsele och Vilhelmina, säger Jenny Hakeberg, kommunikatör på Vattenfall Eldistribution.

Vädersäkra kan handla om att gräva ner ledningarna, men också om att byta ut gamla ledningar mot nya, isolerade ledningar som hanterar snö, is och nedfallande träd bättre.

Även Skellefteå kraft har vädersäkrat en stor del av sitt lokalnät, 76,5 procent.

Flera ledningar grävs ner

Väder och vind är en stor orsak till elavbrott i norra Sverige och alla bolag som SVT pratat med jobbar på att vädersäkra en större del av sina ledningar. Både Skellefteå kraft och Vattenfall Eldistribution har som ambition att gräva ner ledningarna där det går och där det bedöms som lämpligt.

– Kabel är ett bra alternativ, men funkar inte alltid. Vi har dessutom så enorma sträckor som vi skulle behöva investera i så att samhällsekonomiskt är jag osäker på om någon skulle vilja ta den kostnaden, säger Jenny Hakeberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.